Endometrial hiperplaziler ve eşlik eden servikal patolojilerin değerlendirilmesi
Evaluation of endometrial hyperplasias and accompanied cervical pathologies
- Tez No: 661694
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL REŞAT ATALAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometrial Hiperplazi, Pap Smear, WHO 2014, Endometrial Hyperplasia, Pap Smear, WHO 2014
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Çalışmamızda anormal uterin kanama gibi rutin tarama dışı nedenler ile başvuran ve endometrial hiperplazi tanısı alan hasta populasyonun servikal patolojiler açısından değerlendirilmesi ve smear sonuçlarında endometrial hiperplazi tanısını öngörebilecek sitolojik anormalliklerin sıklığını tespit etmek amaçlanmıştır. Çalışmamızın bir diğer amacı ise atipili ve atipisiz hiperplazi olgularının WHO 2014 sınıflandırma sistemine göre değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif kesitsel çalışma olarak planlanmıştır. Çalışma kapsamında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Ocak 2010 – Mart 2019 tarihleri arasında endometrial patoloji sonuçları endometrial hiperplazi olarak raporlanan 769 hastanın sonucu retrospektif olarak belirlendi. Aynı hastaya ait olan birden fazla patoloji sonucu ve hiperplazi tanısından 6 ay öncesinde ve sonrasında servikal smear sonucu olmayanlar çıkarıldıktan sonra kalan 424 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların endometrial patoloji sonuçları WHO 2014 sınıflandırma sistemine göre değerlendirildi. Hastaların servikal smear, kolposkopi, konizasyon, histerektomi patoloji sonuçları değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda; hastaların smear sonuçları 2 (%0,5) hastada“Atipik Endoservikal Hücreler”, 4 (%0,9) hastada“Atipik Glandüler Hücreler (AGC)”, 11 (%2,6) hastada“ASC-US”, 3 (%0,7) hastada“Endometrial Hücreler”, 16 (%3,8) hastada“Yetersiz”ve 388 (%91,5) hastada ise“İntraepitelyal Lezyon ya da Malignite Yönünden Negatif”olarak bulunmuştur. Kolposkopi yapılan 10 hastadan 2 hastanın sonucu“HSIL'', 1 hastanın sonucu ”LSIL'' ve 7 hastanın sonucu“Servisit'' olarak bulunmuştur. Hastaların başvuru nedenlerine bakıldığında; 372 (%87,7) hasta anormal uterin kanama ve 52 (%12,3) hasta diğer (rutin kontrol, karın ağrısı, postmenopozal endometrial kalınlaşma nedenli konsülte edilenler, ...) nedenlerle polikliniğe başvurmuştur. Hastaların %87,5'i premenapozal ve %12,5'i postmenopozal dönemdedir. Endometrial patoloji sonucu ”Atipisiz Endometrial Hiperplazi“ olan 46 hastanın histerektomi patoloji sonuçlarına bakıldığında %6,5'i ”Atipili Endometrial Hiperplazi“, %26,1'i ”Atipisiz Endometrial Hiperplazi“, %2,2'si ”Endometrioid Adenokarsinom“ ve %65,2'si ise ”Malignite İzlenmedi“ olarak bulunmuştur. Endometrial patoloji sonucu ”Atipili Endometrial Hiperplazi“ olan 32 hastanın histerektomi patoloji sonuçlarına bakıldığında %12,5'i ”Atipili Endometrial Hiperplazi“, %21,9'u ”Atipisiz Endometrial Hiperplazi“, %28,1'i ”Endometrioid Adenokarsinom“, %3,1'i ”Endometrioid İntraepitelyal Neoplazi“ ve %34,4'ü ise ”Malignite İzlenmedi" olarak bulunmuştur. Sonuç: Polikliniğe anormal uterin kanama şikayeti ile gelen endometrial örnekleme yapılan hastaların eş zamanlı servikal patolojiler açısından da değerlendirilmesi gerekmektedir. Atipili endometrial hiperplazi tanısı konulan hastalarda eşlik eden endometrium kanseri insidansının yüksek olması nedeniyle bu hastaların tedavi ve yönetiminde dikkatli olunması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to evaluate the population of patients admitted for non-routine scanning reasons such as abnormal uterine bleeding and diagnosed with endometrial hyperplasia in terms of cervical pathologies and to determine the frequency of cytological abnormalities that may predict the diagnosis of endometrial hyperplasia in smear results. Another aim of our study is to evaluate hyperplasia cases with and without atypia according to the WHO 2014 classification system. Materials And Methods: Our study was planned as a retrospective cross-sectional study. Within the scope of the study, the results of 769 patients whose endometrial pathology results were reported as endometrial hyperplasia between January 2010 and March 2019 in Ankara Numune Training and Research Hospital were retrospectively determined. The remaining 424 patients were included in the study after removal of multiple pathology results belonging to the same patient and those without cervical smear results 6 months before and after the diagnosis of hyperplasia. Endometrial pathology results of the patients included in the study were evaluated according to the WHO 2014 classification system. Cervical smear, colposcopy, conization, hysterectomy pathology results of the patients were evaluated. Results: In our study; smear results of the patients were“Atypical Endocervical Cells”in 2 (0.5%) patients,“Atypical Glandular Cells (AGC)”in 4 (0.9%) patients,“ASC-US”in 11 (2.6%) patients, 3 (“Endometrial Cells”in 0.7%) patients,“Insufficient”in 16 (3.8%) patients, and“Negative for Intraepithelial Lesion or Malignancy”in 388 (91.5%) patients. Out of 10 patients who underwent colposcopy, the result of 2 patients was found as“HSIL”, 1 patient as“LSIL”and 7 patients as“Cervicitis”. Considering the reasons for the patients' application; 372 (87.7%) patients applied to the outpatient clinic for abnormal uterine bleeding and 52 (12.3%) patients for other reasons (routine control, abdominal pain, postmenopausal endometrial thickening, ...). 87.5% of the patients are in the premenopausal period and 12.5% in the postmenopausal period. Considering the hysterectomy pathology results of 46 patients with endometrial pathology as“Endometrial Hyperplasia without Atypia”, 6.5%“Endometrial Hyperplasia with Atypia”, 26.1%“Endometrial Hyperplasia without Atypia”, 2.2%“Endometrioid Adenocarcinoma”and 65.2% of them were found as“Malignancy Not Observed”. Considering the hysterectomy pathology results of 32 patients whose endometrial pathology result was“Endometrial Hyperplasia with Atypia”, 12.5% “Endometrial Hyperplasia with Atypia”, 21.9%“Endometrial Hyperplasia without Atypia”, 28.1%“Endometrioid Adenocarcinoma”, 3.1% of them were found to be“Endometrioid Intraepithelial Neoplasia”and 34.4% as“Malignancy Not Observed”. Conclusion: Endometrial sampling patients who come to the outpatient clinic with complaints of abnormal uterine bleeding should also be evaluated in terms of concurrent cervical pathologies. Due to the high incidence of accompanying endometrial cancer in patients diagnosed with endometrial hyperplasia with atypia, care should be taken in treatment and management.