Meme kanseri tedavisi sonrasında üst ekstremite lenfödemi gelişen hastalarda kompleks dekonjestif tedaviye ek terapötik ultrason tedavisinin etkinliği
The effectiveness of therapeutic ultrasound treatment added to complete decongestive therapy in patients with breast cancer related upper extremity lymphedema
- Tez No: 661705
- Danışmanlar: PROF. DR. BURCU DUYUR ÇAKIT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: kompleks dekonjestif tedavi, lenfödem, meme kanseri, terapötik ultrason, ultrasonografi, breast cancer, complex decongestive therapy, lymphedema, therapeutic ultrasound, ultrasonography
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı meme kanseri tedavisi sonrasında üst ekstremite lenfödemi gelişen hastalarda kompleks dekonjestif tedaviye (KDT) eklenen terapötik ultrasonun ödem üzerine etkinliğini saptamaktır. Materyal ve Metod: Meme kanseri tedavisi sonrasında evre 2-3 üst ekstremite lenfödemi gelişen gönüllü 30 kadın hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar randomize edilerek iki gruba ayrıldı. Birinci gruba; standart tedavi yöntemi olan KDT, ikinci gruba ise KDT ile birlikte terapötik ultrason uygulandı. Her iki gruba da çalışma öncesi remedial egzersiz ve cilt bakımından oluşan eğitim ve ev programı verildi. Tüm hastalara 3 hafta boyunca 15 seans tedavi uygulandı. Tüm hastaların tedavi öncesi ve sonrasında çevresel ve ultrasonografik (USG) ölçümleri yapıldı. Tedavi etkinliği ekstremite volümü ve yumuşak doku kalınlığı ile değerlendirildi. Bulgular: Hastaların tedavi başlangıcında demografik verileri ve volumetrik ölçümleri benzerdi. Tedavi sonrası çevresel ölçümlerde her iki grupta lenfödemli ekstremitede istatistiksel olarak anlamlı azalma gözlendi. Ancak KDT + ultrason grubunda volüm farkı ve volüm fark yüzdesinde azalma daha fazlaydı (p=0,001 ve p=0,002). USG ölçümlerde KDT+ultrason grubunda KDT grubuyla kıyaslandığında dirsek altı yumuşak doku kalınlığında daha fazla azalma gözlendi (p=0,003). Sonuç: Meme kanseri tedavisi sonrasında gelişen üst ekstremite lenfödem tedavisinde KDT'ye eklenen terapötik ultrason ödemde azalma sağladı. KDT'ye eklenen terapötik ultrasonun evre 2 ve 3 lenfödem hastalarında ödemi azaltarak KDT'nin etkisini artırabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the efficacy of therapeutic ultrasound added to complex decongestive therapy (CDT) on edema in patients with upper extremity lymphedema after breast cancer treatment. Materials and Methods: Thirty voluntary female patients who developed stage 2-3 upper extremity lymphedema after breast cancer treatment were included in the study. The patients were randomly divided into two groups. The first group was treated with the standard treatment method ,CDT, and the second group CDT with therapeutic ultrasound. Both groups were given training in remedial exercise and skin care training and a home program before the study. All patients received 15 sessions of treatment for 3 weeks. The circumference and ultrasonographic measurements of all the patients were made before and after the treatment. Treatment efficacy was evaluated by limb volume and soft tissue thickness. Results: At the beginning of the treatment, demographic data and volumetric measurements of the patients were similar. After the treatment, a statistically significant decrease was observed in the lymphedematous extremities in both groups in circumferential measurements. However, the decrease in volume difference and volume difference percentage was greater in the CDT + ultrasound group (p=0.001 and p=0.002). In USG measurements, the greater decrease was observed in the forearm soft tissue thickness in the CDT + ultrasound group compared to the CDT group (p=0.003). Conclusions: Therapeutic ultrasound added to CDT reduced edema in the treatment of upper extremity lymphedema after breast cancer treatment. We think that the therapeutic ultrasound added to CDT may increase the effect of CDT by reducing edema in stage 2 and 3 lymphedema patients.