Ankara'da bir aile sağlığı merkezinde 6-12 yaş çocuklarda anemi sıklığı ve etkileyen sosyodemografik faktörlerin değerlendirilmesi
Evaluation of anemia prevalence and affecting sociodemographic in children aged 6-12 years in family health center in Ankara
- Tez No: 661721
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hemoglobin, periyodik muayene, 6-12 yaş, Hemoglobin, periodic examination, 6-12 years
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Anemi, bebek ve çocuklarda büyümeyi etkilemekte ve enfeksiyonlara direnci azaltmaktadır. Bebeklik ve çocukluk döneminde bir halk sağlığı sorunu olan aneminin tüm yaş gruplarında en yaygın nedeni demir eksikliği anemisidir. 0-5 yaş çocuklar, ergenler, gebe ve emzirenlerde anemi sık görülmektedir. Çalışmamızda Ankara'da bir Aile Sağlığı Merkezi'nde kayıtlı 6-12 yaş çocuklarda anemi sıklığı ve bunu etkileyen sosyodemografik faktörleri saptamak amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ankara Altındağ Şehit Savaş Bıyıklı Aile Sağlığı Merkezi'ndeki 0602001 Numaralı Aile Hekimliği Birimi'ne kayıtlı periyodik muayene için başvuran 6-12 yaş arası çocukların verileri alındı. Aile Hekimliği Bilgi Sisteminde kayıtlı sosyodemografik özellikler, muayene verileri ve hemogram verileri kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya 94'ü (%48,21) kız, 101'i (%51,79) erkek olmak üzere toplam 195 çocuk verileri alındı. Katılımcıların Hb ortalaması 13,54±0,92 g/dl (min. 9,7-maks. 16) idi. Kızlarda Hb değerleri ortalaması 13,45±0,82 g/dl iken erkeklerde 13,62±0,91 g/dl bulundu. Hemoglobin değerleri bakımından kız ve erkek grupları arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0,198). Katılımcıların 7'sinde (%3,6) anemi saptandı. Katılımcıların sosyal güvencesi, daha önce anemi varlığı, demir tedavisi alma durumu ve kronik hastalık varlığı ile hemoglobin düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p>0,05). Sonuç: Çalışmaya katılan 6-12 yaş çocuklarda anemi sıklığı düşük bulundu. Çocukların periyodik muayeneleri sırasında anemiye ait bulguların araştırılması önemlidir. Aile hekimlerince bölgeye ait anemi sıklığının bilinmesi aneminin halk sağlığı sorunu olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hakkında bilgi verir.
Özet (Çeviri)
Objective: Anemia affects growth and decreases resistance to infections in infants and children. The most common cause of anemia, which is a public health problem in infancy and childhood, in all age groups is iron deficiency anemia. Anemia is common in 0-5 years old children, adolescents, pregnant and breastfeeding people. In our study, it was aimed to determine the prevalence of anemia and the sociodemographic factors affecting it in children aged 6-12 who were registered in a Family Health Center in Ankara. Materials and Methods: The data of children aged 6-12 who applied for periodic examination in the Family Medicine Unit numbered 0602001 in Ankara Altındağ Şehit Savaş Bıyıklı Family Health Center were taken. Sociodemographic characteristics, examination data and hemogram data recorded in the Family Medicine Information System were used. Results: Data of 195 children, 94 (48.21%) girls and 101 (51.79%) boys, were included in the study. The mean Hb of the participants was 13.54 ± 0.92 g / dl (min. 9.7-max. 16). While the mean Hb values in girls were 13.45 ± 0.82 g / dl, it was 13.62 ± 0.91 g / dl in boys. There was no significant difference between the male and female groups in terms of hemoglobin values (p = 0.198). Anemia was found in 7 (3.6%) of the participants. There was no statistically significant difference between the participants' social security, presence of anemia, iron treatment, presence of chronic disease and hemoglobin levels (p> 0.05). Conclusion: The frequency of anemia was found to be low in children 6-12 years old who participated in the study. It is important to investigate the signs of anemia during the periodic examinations of children. Knowing the frequency of anemia in the region by family physicians gives information about whether anemia can be considered as a public health problem.