Acinetobacter spp. için hızlı resazurin bazlı polimiksin NP test ve broth mikrodilüsyon yöntemi ile kolistin duyarlılığının karşılaştırılması
Acinetobacter spp. comparison of colistin sensitivity with rapid resazurin-based polymyxin NP test and broth microdilution method
  1. Tez No: 661720
  2. Yazar: DERYA TUNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. YUNUS GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Acinetobacter, kolistin, direnç, resazurin, Acinetobacter, colistin, resistance, resazurin
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Acinetobacter türleri sağlık hizmeti ile ilişkili enfeksiyonlarda etken olarak sıklıkla saptanmaktadır. Bu enfeksiyonların tedavisinde kullanılan kolistin, elde kalan son çare ilaçlardandır. Kolistin, özellikle kliniği ağır seyreden hastalarda kullanıldığı için antimikrobiyal duyarlılık sonucunun daha kısa sürede elde edilmesinin ve tedavinin olabildiğince erken düzenlenmesinin büyük önemi vardır. Çalışmamızda, bu konuda klinisyenlere yardımcı olacak, kolistin duyarlılığının 4 saat içinde saptanmasını sağlayan hızlı resazurin bazlı polimiksin NP test ve kolistin duyarlılığını tespit etmek için altın standart olan ancak yoğun emek gerektiren, 16 saatte sonuç alınabilen BMD yöntemini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç-Yöntem: Hastanemiz Klinik Mikrobiyoloji laboratuvarına, 01.07.2019-15.11.2020 tarihleri arasında gelen klinik örneklerden izole edilen 112 Acinetobacter spp. izolatı çalışmaya dahil edilmiştir. İzolatların kolistin duyarlılığı hem BMD yöntemi ile EUCAST standartlarına göre hem de hızlı resazurin bazlı polimiksin NP teste göre belirlenip her iki yöntemin sonuçları karşılaştırılmıştır. Bulgular: 112 Acinetobacter spp. izolatının %13,4' ünde BMD yöntemiyle kolistin direnci saptanmıştır. BMD' yi referans alarak yapılan istatiksel analizde hızlı resazurin bazlı polimiksin NP testin kategorik uyumu %96,4, duyarlılığı %73,3, özgüllüğü %100, çok büyük hata oranı %26,7, büyük hata oranı % 0, pozitif prediktif değeri %100, negatif prediktif değeri % 96 olarak saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda hızlı resazurin bazlı polimiksin NP testin kategorik uyumu %96, 4 saptanmıştır. Kolistin duyarlılığı için altın standart yöntem olan BMD ile kıyaslandığında; pratikte kullanımı daha kolay olan ve aynı zaman aralığında daha çok sayıda izolatın test edilebileceği bu yöntemle daha kısa sürede sonuç alınabilmektedir. Bu durum da hem antibiyotik yönetiminin hızla optimize edilmesini hem de izolasyon önlemlerinin daha hızlı uygulanmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Acinetobacter species are frequently detected as agents in healthcare-associated infections. Colistin used in the treatment of these infections is one of the last resort drugs available. Since colistin is used especially in patients with a severe clinical course, it is of great importance to obtain antimicrobial susceptibility results in a shorter time and to arrange the treatment as early as possible. In our study, we aimed to compare the rapid resazurin-based polymyxin NP test, which will help clinicians in this regard, to detect colistin susceptibility within 4 hours, and the BMD method, which is the gold standard for detecting colistin sensitivity, but requires intensive labor and can yield results in 16 hours. Materials and Methods: 112 Acinetobacter spp. isolated from clinical samples came to the Clinical Microbiology laboratory of our hospital between 01.07.2019-15.11.2020 isolate was included in the study. Colistin susceptibility of the isolates were determined according to both BMD method and EUCAST standards and rapid resazurin-based polymyxin NP test, and the results of both methods were compared. Results: Colistin resistance was detected in 13.4% of the 112 Acinetobacter spp. isolates by BMD method. In the statistical analysis made with reference to BMD, the categorical agreement of the rapid resazurin-based polymyxin NP test was determined 96.4%, sensitivity 73.3%, specificity 100%, very major error rate 26.7%, major error rate 0%, positive predictive value% 100, negative predictive value was 96%. Conclusion: In our study, the categorical agreement of the rapid resazurin-based polymyxin NP test was found to be 96.4%. When compared with BMD, which is the gold standard method for colistin susceptibility, with this method, which is easier to use in practice and can test more isolates at the same time interval results can be obtained in a shorter time. This will allow both rapid optimization of antibiotic management and faster implementation of isolation measures.