Kronik ürtikerli çocuklarda yaşam kalitesi ve yaşam kalitesini etkileyen faktörler
Quality of life and factors affecting quality of life in children with chronic urticaria
- Tez No: 661722
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜGE TOYRAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kronik ürtiker, yaşam kalitesi, hastalık şiddeti, Chronic urticaria, quality of life, disease severity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Çocuk Sağlığı ve Has. Hematoloji Onkoloji Eğt. Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Giriş: Ürtiker her yaşta görülebilen deride kaşıntılı kızarıklıklar ve kabartılarla ve/veya anjiyo ödem ile seyreden bir hastalıktır. Çocuklarda kronik ürtiker, ciddiyeti ve yaşam kalitesi üzerine etkisi hafife alınan hastalıklardan biridir. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Alerji Kliniği'nde kronik ürtiker tanısı almış ve halen şikayetleri devam eden 4-16 yaş arasındaki 47 hasta dahil edilmiştir. Hastaların poliklinik kontrolleri sırasında hastalık aktivitesini gösteren ÜAS ve CDLQI (çocuk dermatoloji yaşam kalite indeks) skorları kaydedilmiştir. Hastaların tıbbi hikayelerini, demografik özelliklerini,laboratuvar bulgularını, deri prick testleri, otolog serum deri testleri, provokasyon test sonuçlarını ve ürtikerde yaşam kalitesini etkileyebilecek faktörleri içeren anket doldurulmuştur.Bu verilerle yaşam kalitesine etki eden faktörlerinmesi amaçlanmıştır. Bulgular: Araştırmaya dahil edilen kronik ürtiker ile takipli hastaların yaş ortalaması 11,83±3,39 [ ortanca 12,00 (4-16)] yıldı. Hastaların %34'ünde kronik indüklenebilir ürtiker, %66'sında kronik spontan ürtiker tespit edildi. ÜAS'a göre hastalık şiddeti hastaların %57,8'sinde ağır, %42,2'sinde hafifti. Yaşam kalitesi etkilenme skoruna göre yaşam kalitesi hiç etkilenmemiş ya da az etkilenmiş 24(%51,1)hasta, orta düzey ve üzerinde etkilenmiş 23(%48,9) hasta vardı. CDLQI anketinde kaşıntıdan etkilenme, uyku problemleri ve cilt sorunları nedeni ile utanç hissi en çok verilen cevaplardı. Otolog serum deri testi yapılan hastaların %41,6'sında test pozitif bulundu. Otolog serum deri testi pozitifliğinin yaşam kalitesine anlamlı etkisi saptanmadı. Hastaların %37,2'sine anjiyoödem eşlik etmekteyken; ürtiker/anjiyoödem birlikteliğinin yaşam kalitesine anlamlı etkisi saptanmadı. Hastaların yaşam kalite etkilenim skorları ile ürtiker aktivite skoru arasında kuvvetli düzeyde pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. Ürtiker Aktivite skorundaki her 1 birimlik artış yaşam kalite indeksinin orta düzey ve üzerinde etkilenme riskini 1,83 (1,08-3,013) kat arttırmaktadır (P=0,025). Sonuç: Çocuklarda kronik ürtiker erişkinlere göre daha az görülmesine rağmen, yaşam kalitesine olan olumsuz etkisi göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür. Yetişkinlerde uygulanabilen CU-Q2oL testi gibi , çocuklarda yaşam kalitesini değerlendiren güvenilirliği ve geçerliliği kanıtlanmış ölçeklerin geliştirilmesi, pediatrik grupta kronik ürtikerli hastaların hastalık yüküne ve yönetimine daha farklı bir bakış açısı getirmesi açısından faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Urticaria is a disease that can be seen at any age with itchy rashes and blisters and/or angio edema. Chronic urticaria in children is one of the underestimated diseases with respect to its severity and impact on quality of life. Materials and Methods: The study included 47 patients aged 4-16 years who were diagnosed as chronic urticaria in the Allergy Clinic of Health Sciences University Ankara Pediatric Hematology Oncology Training and Research Hospital. UAS(urticaria activity score) and CDLQI (pediatric dermatology quality of life index) scores were recorded during the outpatient controls. A questionnaire including medical history, demographic characteristics, laboratory findings, skin prick tests, autologous serum skin tests, provocation test results and factors affecting quality of life in urticaria was completed. With this dataset, it is opted to reveal the factors affecting quality of life. Results: The mean age of the patients with chronic urticaria was 11.83 ± 3.39 [median 12.00 (4-16)] years. Chronic inducible urticaria was detected in 34% of the patients and chronic spontaneous urticaria was detected in 66%. According to UAS, disease severity was severe in 57.8% and mild in 42.2% of patients. According to the quality of life impact score, there were 24 (51.1%) patients who had little or no impact on quality of life, and 23 (48.9%) patients who were affected by moderate and above. The CDLQI questionnaire was the most frequently used answer to be affected by itching, sleep problems and skin problems. Autologous serum made from skin test was positive in 41.6% of the patients. There was no significant effect of autologous serum skin test positivity on quality of life. 37.2% of the patients were accompanied by angioedema; There was no significant effect of urticaria/angioedema comorbidity on quality of life. There was a strong positive and statistically significant relationship between CDLQI and UAS. Each 1-unit increase in UAS was associated with an increased risk of life quality index of 1.83 (1.08-3,013) (P = 0.025). Conclusion: Although chronic urticaria is less common in children than in adults, its negative impact on quality of life is considerable. The development of reliable and validated scales that assess the quality of life in children, such as the CUQ2oL test, which can be administered in adults, would be useful in bringing a different perspective to the burden and management of chronic urticaria patients in the pediatric group.