Bağlanma ve emosyon regülasyonunun DEHB'de eşlik eden anksiyete belirtileri ile ilişkisi
The relationship of attachment and emotion regulation with the anxiety symptoms associated with ADHD
  1. Tez No: 661752
  2. Yazar: HAZAL AKMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURAK DOĞANGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: DEHB, Anksiyete Bozukluğu, Bağlanma, Emosyon Regülasyonu
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: DEHB ve anksiyete bozuklukları, çocukluk çağında en sık görülen ruhsal sorunlardandır. Bu çalışma aracılığıyla DEHB tanılı çocuklarda eşlik eden anksiyete belirtileri ile bağlanma stilleri ve emosyon regülasyon becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya kliniğimize başvuran, 8-13 yaş arasında, en az son 6 aydır medikal tedavi almayan DEHB tanılı hastalar ve gönüllü sağlıklı çocuklar dahil edilmiştir. Katılımcı çocuklar ile K-SADS görüşmesi yapılmış, sosyodemografik veri formu, Turgay DEHB Ölçeği, ÇADÖ-Y Ebeveyn Formu, Duygu Ayarlama Ölçeği, Kerns Güvenli Bağlanma Ölçeği, ÇADÖ-Y Çocuk Formu doldurtulmuştur. Örneklemin istatistiksel analizi, ÇADÖ ebeveyn formunda total anksiyete T skoru 70'in altında olan 74 DEHB tanılı çocuk, ÇADÖ ebeveyn formunda total anksiyete T skoru 70 ve üzerinde olan 26 DEHB tanılı çocuk ile 100 sağlıklı kontrolün verileri üzerinden yapılmıştır. Bulgular: Anksiyete bozukluğu + ve - DEHB gruplarında ebeveynlere güvensiz bağlanma özelliklerinin ve duygu regülasyonunda güçlüklerin sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha fazla olduğu saptanmıştır. Anksiyete bozukluğu + ve - DEHB grupları arasında bağlanma açısından anlamlı bir farklılık bulunmazken anksiyete bozukluğu + DEHB grubunda duygu regülasyon güçlüklerinin anksiyete bozukluğu - DEHB grubuna göre anlamlı olarak daha fazla olduğu görülmüştür. Sonuç: Çalışmamızda DEHB'li çocukların sağlıklı gelişen çocuklara göre bağlanma ilişkilerinin daha güvensiz ve emosyon regülasyon becerilerinin daha kötü olduğu, DEHB tanılı çocuklarda anksiyete düzeylerindeki artış ile güvensiz bağlanmanın ve emosyon disregülasyonunun ilişkili olduğu, anksiyete bozukluğu eşlik eden DEHB tanılı çocukların anksiyete bozukluğu eşlik etmeyen DEHB tanılı çocuklara göre emosyon regülasyon becerilerinin daha kötü olduğu sonuçları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Attention deficit hyperactivity disorder is one of the most common pyschiatric problems in childhood. The prevalence of anxiety symptoms accompanying this disorder is also very high. It is known that these conditions affect academic and social functionality of children significantly. In studies conducted to date, early attachment styles have been shown to have influence on children's cognitive and psychosocial development. Difficulties in emotion regulation skills are also shown to be associated with childhood psychopathologies. The aim of this study was to investigate the relationship between comorbid anxiety symptoms, attachment styles and emotion regulation skills in children with attention deficit hyperactivity disorder. Method: 8-13-year-old patients, who admitted to our clinic diagnosed with ADHD for the first time, or previously diagnosed with ADHD, but have not received medical treatment for at least the last 6 months and volunteer healthy controls were included in the study. K-SADS, which is a semi-structured diagnostic interview was conducted with the participating children. Those who were diagnosed with psychotic disorders, eating disorders or autism spectrum disorders were excluded from the sample. Mothers of the children completed the sociodemographic data form, which was prepared by the researcher, Turgay DSM-IV Based Child and Adolescent Behavior Disorders Screening and Rating Scale, The Revised Child Anxiety and Depression Scale-Parent Version (RCADS-P) and The Emotion Regulation Checklist, whereas children completed the Kerns' Security Scale (KSS) and The Revised Child Anxiety and Depression Scale-Child Version (RCADS-CV). The statistical analysis of the sample was done with data of 74 patients diagnosed with ADHD and had