Beden odaklı yineleyici davranış bozukluklarında plazma oksitosin seviyelerinin hastalık şiddeti, bağlanma, duygu düzenleme ve aleksitimi ile ilişkisi
The relationship of plasma oxytocine levels with disease severity, attachment, emotion regulation and alexithymia in body-focused repeative behavior disorders
- Tez No: 711077
- Danışmanlar: PROF. DR. KAYIHAN OĞUZ KARAMUSTAFALIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Beden odaklı yineleyici davranış bozukluğu, oksitosin, Body focused repetitive behavior disorders, oxytocin
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Amaç: Deri yolma bozukluğu (DYB) ve trikotillomani (TTM) sırasıyla derinin ve saç/kılın tekrarlayıcı ve kompulsif bir şekilde yolunması ile karakterize psikiyatrik hastalıklar olup, DSM-5'te OKB ve ilişkili bozukluklar kategorisinde bulunmaktadırlar. Psikojen/nevrotik ekskoriasyon ve dermatillomani olarak da bilinen DYB, TTM ve onikofaji ile birlikte“beden odaklı yineleyici davranışlar”(BOYD) olarak da tanımlanmaktadır. Oksitosin (OT), doğum ve emzirmedeki görevlerine ilave olarak annelik davranışı, bağlanma, emosyon ve anksiyetenin yönetimi ile ilişkili olması sebebiyle psikiyatrik bozukluklarda etkili olduğu düşünülen bir hormondur. OT hayvanlarda temizlenme/tımar (grooming) davranışını da tetiklemektedir. OT'nin OKB patofizyolojisinde rol oynadığı düşünülmektedir. DYB ve TTM'deki tekrarlayıcı yolma davranışının, fenomenolojik olarak OKB'deki kompulsif davranışlara benzemekte olduğu düşünülmektedir. Çalışmamızda beden odaklı yineleyici davranış bozukluklarında (BOYDB) plazma OT düzeylerinin bakılması ve bunun hastalık şiddetiyle, duygu düzenlemeyle, bağlanma stilleri ve aleksitimi ile olan ilişkisini sağlıklı kontrollerle karşılaştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Klinik, tanımlayıcı, kesitsel, kontrollü bir çalışmadır. Çalışma tek merkezlidir. DSM-5 tanı ölçütlerine göre DYB, patolojik onikofaji yada TTM tanısı konulan, 18-45 yaşları arasında 35 hasta ve 35 sağlıklı kişi katılmıştır. Sosyodemografik veri formu, SCID-5 ile yapılandırılmış görüşme, hastalık şiddetini ölçmek için“Klinik Global İzlenim Ölçeği”(CGI), Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ-20), Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği (DDGÖ-16), bağlanma için“Yakın ilişkilerde Yaşantılar Envanteri”( yiye-2), Hendrick İlişki Doyum Ölçeği, Deri Yolma Etki Ölçeği (SPIS), Nörotik ekskoriasyon için modifiye edilmiş Yale-Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği (NE-YBOCS), MGH Saç Kıl Yolma Ölçeği, Beck Depresyon Envanteri (BDE), Beck Anksiyete Envanteri (BAE) kullanılmıştır. Hastalardan ve kontrollerden sabah 08:00-09:00 saatleri arasında OT serum düzeylerinin ölçümü için toplam 10 ml kan örneği alınmıştır. Ayrılan serum örnekleri analiz edilinceye kadar -80°C'de saklanmıştır. Test edilen toplam 70 insan serum OT sonuçları pg/ml cinsinden hesaplanmıştır. Hastalar ile sağlıklı gönüllülerden elde edilen sonuçlar da karşılaştırılmıştır. Bulgular: Hasta grupta plazma OT düzeyi ortalamaları kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düşük saptanmıştır. Hasta grubunda kontrollere göre depresyon, anksiyete, duygu düzenleme güçlüğü, bağlanma güçlüğü ve aleksitimiyi ölçen ölçek puanları istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptanmıştır. İlişki doyum ölçeğinde hasta ve kontrol grubunda istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. BOYDB hastalarında hem duygu düzenleme güçlüğü ve aleksitimi arasında hem de duygu düzenleme güçlüğü ile kaygılı bağlanma arasında orta düzeyde anlamlı pozitif korelasyon saptanmıştır. Bu hastalarda bağlanma stilleri ve aleksitiminin anlamlı ilişkisi saptanmamıştır. Hem hasta hem de kontrol grubunda plazma oksitosin düzeyleri ile hastalık şiddeti, aleksitimi, duygu düzenleme, bağlanma ve bakılan diğer parametreler arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Sonuç: BOYDB hastalarında plazma OT seviyeleri sağlıklı kontrollere göre anlamlı şekilde düşük bulunmuştur. Hasta grupta duygu düzenlemede ve bağlanmada güçlük, aleksitimi, anksiyete ve depresyon puanlarında yükseklik saptanmıştır. Duygu düzenlemenin, bağlanma ve aleksitimi ile ilişkili olduğu anlaşılmıştır. Her iki grupta da duygu düzenleme, kaygılı/ kaçıngan bağlanma, aleksitimi, ilişki doyumu, yükselen depresyon ve anksiyete puanları ile plazma OT seviyelerinin anlamlı ilişkisi saptanamamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Skin picking disorder (SPD) and trichotillomania (TTM) are psychiatric diseases characterized by repetitive and compulsive plucking of the skin and hair, respectively, and are included in the category of OCD and related disorders in DSM-5. SPD, also known as psychogenic / neurotic excoriation and dermatilomania, is defined as“body-oriented repetitive behaviors”(BORB) together with TTM and onychophagia. Oxytocin (OXT) is a hormone that is thought to be effective in psychiatric disorders, as it is associated with the management of maternal behavior, attachment, emotion and anxiety, in addition to its functions in childbirth and breastfeeding. OXT also triggers the cleaning / grooming behavior in animals. OXT is thought to play a role in OCD pathophysiology. The repetitive picking behavior in SPD and TTM is thought to be phenomenologically similar to compulsive behaviors in OCD. In our study, we aimed to examine OXT levels in body-oriented repetitive behavioral disorders (BORBD) and to compare its relationship with disease severity, emotional dysregulation, attachment styles and alexithymia with healthy controls. Method: It is a clinical, descriptive, cross-sectional, controlled study. The study is single centered. 35 patients between the ages of 18-45 and 35 healthy persons who were diagnosed with SPD, pathological onychophagia or TTM according to DSM 5 diagnostic criteria participated. Sociodemographic data form, structured interview with SCID-5,“Clinical Global Impression Scale”(CGI) to measure disease severity, Toronto Alexithymia Scale (TAS-20), Emotion Regulation Difficulty Scale (DDQ-16),“Experiences in Close Relationships”for attachment. Inventory" (eat-2), Hendrick Relationship Satisfaction Scale, Skin Picking Impact Scale (SPIS), Yale-Brown Obsession Compulsion Scale modified for Neurotic excoriation (NE-YBOCS), MGH Hair Pulling Scale, Beck Depression Inventory (BDE) , Beck Anxiety Inventory (BAI) was used. A total of 10 ml blood samples were taken from patients and controls between 08:00 and 09:00 in the morning for the measurement of OXT serum levels. Separated serum samples were stored at -80 °C until analyzed. A total of 70 human serum OXT results tested were calculated in pg / ml. Results obtained from patients and healthy volunteers were also compared. Results: The mean plasma OXT levels in the patient group were found to be statistically significantly lower than the control group. In the patient group, the scores of the scale measuring depression, anxiety, emotional regulation difficulties, attachment difficulties and alexithymia were found to be statistically significantly higher than the controls. There was no statistically significant difference in the relationship satisfaction scale between the patient and control groups. A moderately significant positive correlation was found between dysregulation of emotion and alexithymia, as well as between dysregulation of emotion and anxious attachment in BORBD patients. No significant relationship was found between attachment styles and alexithymia in these patients. There was no significant relationship between plasma oxytocin levels and disease severity, alexithymia, emotion regulation, attachment and other parameters in both the patient and control groups. Conclusion: Plasma OXT levels were found to be significantly lower in BORBD patients compared to healthy controls. Difficulty in emotion regulation and attachment, high alexithymia, anxiety and depression scores were found in the patient group. Emotion regulation has been found to be associated with attachment and alexithymia. There was no significant relationship between emotion regulation, anxious/avoidant attachment, alexithymia, relationship satisfaction, elevated depression and anxiety scores, and plasma oxytocin levels in both groups.