Bi2O3, Sm2O3 ve Eu2O3 katkılanarak elektrolit malzeme sentezi ve termoelektriksel özelliklerinin incelenmesi
Investigation of termo electrical conductivity properties of Sm2O3 and Eu2O3 doped Bi2o3 electrolytes
- Tez No: 661775
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY KARAASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Katı elektrolit, Katı hal Reaksiyonu, Elektriksel iletkenlik, Aktivasyon enerjisi, Solid electrolyte, Solid state reaction, Thermal analysis, Electrical conductivity, Activation energy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, (Bi2O3)1–x–y(Sm2O3)x(Eu2O3)y üçlü katı elektrolit sistemi katı oksit yakıt pili (KOYP) uygulamaları için katı hal reaksiyonları ile sentezlendi. Numuneler, mol katkı oranları x= 10, y=5-10-15-20 ; x=15,y=5-10-15-20 şeklinde seçilerek S10E5-10-15-20B ve S15E5-10-15-20B olarak adlandırıldı. Oluşturulan bu numunelerin yapısal karakterizasyonu X-Işını Kırınım Metodu (XRD) ile, termal karakterizasyonu Diferansiyel Termal Analiz-Termogravimetrik Analiz (DTA-TG) ve elektriksel karakterizasyonu 4-Nokta Elektriksel Ölçüm Tekniği ile gerçekleştirildi. Termal analiz süresi boyunca TG ısınma ve soğuma eğrileri herhangi bir kütle kaybının olmadığını gösterdi. XRD ve DTA analiz sonuçlarına göre, S10E5B, S10E10B, S15E5B ve S15E10B numuneleri karışık (heterojen) faza sahipken diğer numunelerin yüksek iyon iletkenliği sergileyen kararlı (kübik)-fazını içerdiği gözlendi. İletkenlik değeri olarak % 10 katkılı Sm2O3 numunelerinin elektriksel iletkenlik değerleri daha yüksek olup düşük aktivasyon enerjilerine sahiptir.
Özet (Çeviri)
In this work, (Bi2O3)1–x–y (Sm2O3)x (Eu2O3)y three solid electrolyte materials system for Solid oxide fuel cells (SOFCs) were synthesized by using solid state reaction method. Mole contribution rate of the samples were selected as x=10, y=5-10-15-20; x=15 y=5,10,15,20 and named as S10E5-10-15-20B ve S15E5-10-15-20B. Structural, thermal and electrical characterizations of these samples were performed by X-ray Diffraction Method (XRD), Differential Thermal Analysis-Thermogravimetric Analysis (DTA-TG) and Four-Probe Method, respectively. TG curves showed that it was no mass loss during thermal analysis process. According to results XRD and DTA analysis, while seçilerek S10E5B, S10E10B,S15E5B ve S15E10B samples had mixed phase, other samples included stable (cubic)-phase which displays high ion conductivity. Conductivity values of 10% doped Sm2O3 samples have higher electrical conductivity values and lower activation energies.