Gaziantep yöresinde yer alan kuaterner kalişler ve toprak stratigrafisi ile ilişkileri
The Relation quaternary calished and soil stratigraphy which formed on the Gaziantep region
- Tez No: 66178
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Caliche, Quaternary
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GAZİANTEP YÖRESİNDE YER ALAN KUVARTERNER KALİŞLER VE TOPRAK STRATİGRAFİSİ İLE İLİŞKİLERİ ÇETİN PALTA Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı 1997 Sayfa: 82 Ülkemizde yaygın olan kaliş oluşumu koşullarım ortaya koymak amacıyla yapılan çalışmada ayrıntılı fiziksel, kimyasal ve mineralojik analizler yapılmıştır. Bu analizler aynı horizonda bile olsa farklı özellikler gösteren materyallerden ayrı ayrı yapılmıştır. Böylece bu materyallerin köklerinin sağlıklı olarak saptanabilmesi sağlanmıştır. Kaliş ve toprak materyali oluşturan en önemli faktörün pleyistosendeki birbirini izleyen yağışlı (pluvial) ve kurak (interpluviyal) iklim salınımları olduğu saptanmıştır. Bu salınımlara bağlı olarak çözünme, kristalizasyon neoformasyon ve illuviyasyon olayları olmuştur. Anahtar Kelimler: Kaliş, Kuvaterner
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE RELATION QUARTERNARY CALISHES AND SOIL STRATIGRAPHY WHICH FORMED ON THE GAZİANTEP REGION Çetin PALTA Harran University Gruduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science 1997, Page: 82 Detailed physical, chemical and mineralogical analyses were conducted in order to determine the formation condition widely distrubuted caliches. The analyses were undertaken at different materials of the same horizon such as the calcite coulumn-weathered or caliche-sand materials. Thos a precise determination of these materials has been provided. It has been determined that the monst important factor forming the caliche and soil materials are the pleistocene humid pluvial and arid interpluvials. The fluctuations have caused dissolution, recrystalliation, neoformation and illuviation.