Tip-2 diyabetli sıçanlarda irisin ve vaspin hormonlarının değerlendirilmesi ve diyet ile ilişkisinin incelenmesi
Evaluation of vaspin and irisin hormones in rats with type-2 diabetes and their relationship with diet
  1. Tez No: 661850
  2. Yazar: SERGEN TUĞGÜM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM BOZKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Tip-2 diyabet, irisin, vaspin, beslenme, adipoz doku, Type-2 diabetes, irisin, vaspin, nutrition, adipose tissue
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada, diyabet gibi önemli kronik hastalıklarda bir gösterge olarak kabul edilen vaspin ve irisin hormonlarının değerlendirilmesi ve bu hormonların beslenmeyle olan ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, 12'si sağlıklı ve 6'sı diyabetik olmak üzere toplam 18 adet Wistar-Albino türü sıçan üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya dâhil edilen 6 sıçana Streptozotosin (STZ) uygulanarak tip-2 diyabet olmaları sağlanmıştır. Sağlıklı sıçanlar kendi aralarında iki eşit gruba ayrılarak gruplara kontrol yemi ve yüksek yağlı yem ile 4 hafta süreyle beslenmiştir. Diyabetik sıçanlara ise 4 haftalık süre boyunca yüksek yağlı diyet uygulanmıştır. Çalışma başlangıcından itibaren günlük olarak yem tüketimleri kaydedilmiş, haftada 1 kez kan glukoz ölçümü ve ağırlık tartımı yapılmıştır. 4 haftalık beslenme uygulamasının sonunda vaspin ve irisin analizi gerçekleştirilmiş, trigliserit, total kolesterol, yüksek dansiteli lipoprotein (HDL), düşük dansiteli lipoprotein (LDL), kan glukoz, insülin direnci skoru (HOMA-IR) ve açlık insülin parametreleri ölçülmüştür. 4. haftanın sonunda sağlıklı gruplardaki vücut ağırlıkları benzer, diyabetik grupta sağlıklı gruplara göre önemli ölçüde düşük bulunmuştur. Açlık kan glukoz düzeyinin, tüm haftalarda diyabetik yağlı grupta diğer iki gruba göre yüksek, sağlıklı gruplar arasında başlangıç ölçümü dışında benzer olduğu görülmüştür. Trigliserit, total kolesterol, HOMA-IR skorunun açlık glukoz seviyelerine benzer şekilde diyabetik grupta önemli oranda yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sağlıklı gruplar arasında ise benzer ölçümler ortaya çıkmıştır. Gruplar, HDL kolesterol ve açlık insülini bakımından bir farklılık göstermemiştir. İrisin düzeyi tüm gruplarda benzerlik gösterirken, vaspin düzeyinin yüksek yağla beslenen diyabetik grupta anlamlı ölçüde yüksek olduğu saptanmıştır. Vaspin seviyesinin kanda glukoz, trigliserit, total kolesterol ve HOMA-IR ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak bu çalışma, özellikle vaspinin T2DM hastalığındaki rolü ile ilişkili kanıtları güçlendirmektedir. Ayrıca, beslenme örüntüsündeki farklılıkların kısa vadede biyokimyasal sonuçlar üzerinde büyük bir etkisi olmasa da, bu farkın hormon düzeylerini etkileyip daha uzun vadede T2DM hastalığına ilişkin bulguları ortaya çıkarabileceğini veya hastalık sürecini etkileyebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate vaspin and irisin hormones, which are considered as indicators in important chronic diseases such as diabetes, and to examine the relationship of these hormones with nutrition. The study was carried out on a total of 18 Wistar-Albino rats, 12 of which were healthy and 6 were diabetic. Streptozotocin (STZ) was administered to 6 rats included in the study to have type 2 diabetes. Healthy rats were divided into two equal groups, and the groups were fed with control feed and high fat feed for 4 weeks. Diabetic rats were given a high fat diet for a period of 4 weeks. From the beginning of the study, daily feed intake was recorded, blood glucose measurement and weight weighing were made once a week. At the end of 4 weeks of feeding, vaspin and irisin analysis was performed, triglyceride, total cholesterol, high-density lipoprotein (HDL), low-density lipoprotein (LDL), blood glucose, insulin resistance score (HOMA-IR) and fasting insulin parameters were measured. At the end of the 4th week, body weights in healthy groups were similar, and significantly lower in the diabetic group than in healthy groups. Fasting blood glucose level was higher in the diabetic fat group compared to the other two groups in all weeks, and it was similar between healthy groups except for the baseline measurement. Triglyceride, total cholesterol, HOMA-IR score was found to be significantly higher in the diabetic group, similar to fasting glucose levels. Similar measurements occurred among healthy groups. The groups did not differ in HDL cholesterol and fasting insulin. While the level of iris was similar in all groups, the level of vaspin was found to be significantly higher in the diabetic group fed with high fat. Vaspin level has been found to be associated with glucose, triglycerides, total cholesterol and HOMA-IR in the blood. In conclusion, this study strengthens the evidence especially regarding the role of vaspine in T2DM disease. Furthermore, it suggests that although differences in dietary pattern do not have a major impact on biochemical outcomes in the short term, this difference may affect hormone levels and may reveal signs of T2DM disease in the longer term or affect the disease process.