Bireysel spor yapan sporcuların saldırganlık düzeyleri ile benlik saygısı düzeylerinin bazı değişkenler altında incelenmesi
Examining the aggression levels and self-esteem levels of individual sports athletes under some variables
  1. Tez No: 661851
  2. Yazar: MERVE AY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OLCAY SALİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel Sporlar, Saldırganlık, Benlik Saygısı, Individual Sports, Aggression, Self-Esteem
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı, bireysel spor yapan sporcuların saldırganlık düzeyleri ile benlik saygısı düzeylerinin bazı değişkenler altında incelenmesidir. Araştırmaya 13-18 yaş grubunda tekvando branşından 90, atletizm branşından 12, güreş branşından 48, judo branşından 20, karate branşından 27, kano branşından 28 olmak üzere toplamda 225 sporcu katılmıştır. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgiler formunun yanısıra sporcuların saldırganlık puanlarını belirlemek için“Saldırganlık Envanteri”(Kiper, 1984) ve benlik saygısı puanlarını belirlemek için "Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği'' (Rosenberg, 1965) kullanılmıştır. Saldırganlık ölçeğin alt boyutlarında Cronbach Alpha iç tutarlılık kat sayıları; yıkıcı saldırganlık için 0,773, atılganlık için 0,775, edilgen saldırganlık için 0,817 olarak bulunmuştur. Benlik saygısı alt boyutunun güvenilirlik kat sayısı ise 0,864 olarak bulunmuştur. Ölçeklerden elde edilen değerlerin birbirleri ile kıyaslanmasında korelasyon analizinden faydalanılmıştır. Bunun ötesinde normal dağılım gösteren ikili ve çoklu değişkenler için Independent T Testi ile OneWay Anova testleri kullanılırken, normal dağılım göstermeyen ikili ve çoklu değişkenler için ise Mann Whitney-U ile Kruskall Wallis testlerinden istifade edilmiştir. Çoklu değişkenler arasındaki farkın nedenini anlamak için PostHoc testleri uygulanmıştır. Bulgulara göre, güreş (0,05) ve judo (0,05) sporcularının saldırganlık düzeyleri ile benlik saygıları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki tespit edilmiş (p0,05). Bunun yanında benlik saygısı ve saldırganlık düzeylerine etki eden diğer faktörlere de rastlanmıştır. Sonuç olarak, bireysel branşların sporcuların benlik saygısı ve saldırganlık düzeylerine önemli ölçüde etki etmediği buna karşın hayatlarındaki diğer şartların daha baskın etki ettiği bu çalışma sonucunda ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the aggression levels and self-esteem levels of athletes who do individual sports under some variables. A total of 225 athletes in the 13-18 age group, 90 from taekwondo, 12 from athleticism, 48 from wrestling, 20 from judo, 27 from karate and 28 from canoe, participated in the study. In addition to the personal information form, the“Aggression Inventory”(Kiper, 1984) was used to determine the aggression scores of the athletes, and the“Rosenberg Self-Esteem Scale”(Rosenberg, 1965) was used to determine the self-esteem scores for data collecting. Cronbach Alpha internal consistency coefficients in the sub-dimensions of the aggression scale; 0,773 for destructive aggression, 0,775 for assertiveness, and 0,817 for passive aggression. The reliability coefficient of the self-esteem sub-dimension was found to be 0,864. Correlation analysis was used to compare the values obtained from the scales with each other. Furthermore, Independent T Test and OneWay Anova tests were used for normally distributed binary and multiple variables, while Mann Whitney-U and Kruskall Wallis tests were used for binary and multiple variables that does not show normal distribution. PostHoc tests were applied to understand the reason for the difference between multiple variables. According to the findings, a positive significant relationship was found between the aggression levels of wrestling (0,05) and judo (0,05) athletes and their self-esteem (p0,05). In addition, other factors affecting self-esteem and aggression levels were also found. In conclusion, it is thought that the individual branches did not significantly affect the self-esteem and aggression levels of the athletes, but it was revealed as a result of this study that other conditions in their lives were more dominant.