Yerel yönetimlerde karar alma organlarında kadının yeri: İzmir örneği
The place of women in decision-making bodies in local governments: The case of İzmir
  1. Tez No: 661944
  2. Yazar: NESİBE BETÜL MANİSAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK MEMİŞOĞLU GÖKBINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Siyasal Katılım, Siyasal Temsil, Yerel Yönetimler, İzmir, Women, Political Participation, Political Representation, Local Governments, Izmir
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Birçok alanda olduğu gibi siyasette de kadınlar erkeklerle eşit düzeyde temsil edilememektedir. Kadınların erkekler ile eşit düzeyde temsil edilebilmesi için öncelikle siyasete katılım için gerekli mekanizmaların işletilmesi gerekmektedir. Yerel yönetimler bu anlamda vatandaşların siyasete katılım süreçlerinin işleyebileceği ilk basamaklardan biridir. Yerel yönetimler, vatandaşlara en yakın hizmet birimi olması, demokrasinin işlemesi için en uygun özellikleri taşıması, temsil ve katılım olanaklarını kolaylaştırması açısından önemlidir. Yerel yönetimler ve yerel siyasetteki kadın oranlarına bakıldığında Türkiye'de hukuki açıdan kadınların siyasal katılımının önünde bir engel olmamasına rağmen, yerel yönetimlerde karar alma organlarında kadının katılımı ve temsili oldukça düşük seviyededir. Bu araştırma kapsamında İzmir'de belediyelerin karar alma organı olan belediye meclislerindeki kadın meclis üyeleri ile yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmak suretiyle görüşmeler yapılmıştır. Bu doğrultuda, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir ilçe belediyelerinde karar alma organlarında kadınların yeri, varlığı ve etkinliğinin ne düzeyde olduğunun ortaya koyulması amaçlanmıştır. Bu kapsamda katılımcılara İzmir'de yerel düzeyde kadının temsili, kadınların karar alma sürecine katılım düzeyi, karar alma sürecinde cinsiyet ayrımı yapılıp yapılmadığı gibi sorular yönlendirilmiştir. Katılımcılar yerel düzeyde kadının temsilinin yeterli olmadığı, karar alma süreçlerinde kadınların etkin olmaya çabaladığı ve meclisteki karar alma süreçlerinde cinsiyet ayrımı yapılmadığı yönünde görüş bildirmiştir.
Özet (Çeviri)
In many fields in politics, as we know, women are not represented on an equal basis with men. If governments want women to be represented on an equal basis with men, first of all mechanisms for participation in politics should be operated. In this sense, local governments are one of the first steps that citizens' participation in politics can operate. Local governments are important in terms of being the closest service unit to citizens, having the suitable features for the function of democracy and facilitating representation and participation opportunities. When the proportion of women in local politics and local governments Although there is no obstacle in front of the legal aspects of women's political participation in Turkey, participation and representation in decision-making bodies in local government are very low. Within the scope of this study, interviews were conducted with women councilors in municipal councils, which are decision-making bodies in local governments in Izmir, using semi-structured interview technique. Accordingly, it is aimed to reveal the level of women's place, presence and effectiveness in decision-making bodies in Izmir Metropolitan Municipality and Izmir district municipalities. In this context, the participants were directed to questions such as the representation of women at the local level in Izmir, the level of participation of women in the decision-making process, whether there was gender discrimination in the decision-making process. Participants expressed the opinion that the representation of women at the local level is not sufficient, that women strive to be effective in decision-making processes and that there is no gender discrimination in decision-making processes in parliament.