Mechanical properties of jet grouting for two different soil types and different pressures
İki tür zeminin farklı basınçlarda jet grout ile mekanik özelliklerinin belirlenmesi
- Tez No: 661950
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Jet grout, kum, kil, güç, basınç, ölçü, Jet grout, sand, clay, strength, pressure, diameter
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Ülkemizde yaygın olarak kullanılan zemin iyileştirme yöntemlerinin arasında olan jetgrout yöntemi en çok tercih edilen yöntemlerdendir. Bu tez jetgrout yöntemi kullanılarak iki farklı zeminde ve farklı basınçlarda jet enjeksiyonu'nun mekanik özellikleri incelenerek farklı literature çalışmalarıyla kıyaslanmıştır. Bu kıyaslama yapılırken direk sahada jet enjeksiyon uyguluması, Gaziantep in 5. Organize bölgesin' deki fabrika inşaatı sahasında çalışmalar yürütülmüştür. Jet grout uyguluması sırasında toplam üç tip bar basınç kullanılmıştır. Bunlar; 300 bar 350 bar 400 bar Zemin olarak üç farklı tip zemine uygulanmıştır. Bunlar; Killi zemin Kumlu Zemin Islak kumlu zemin Deneylerin yapıldığı alandan kil ve kum numuneleri alınarak, bu numunelere plastic limit, likit limit testi ve elek analizi yapılmıştır. Böylece deneyde ki kullanılan materyallerin diğer başka yapılmış olan deneylerle kıyaslamada gerçekci sonuçlara ulaşmak amaçlanmıştır. Deneylerde toplam yedi adet jet grout kolonu yapılmıştır. Killi zemine 300 bar,350 bar ve 400 bar olmak üzere toplam üç adet uygulanmıştır. Kumlu zemine 350 bar ve 400 bar olmak üzere toplam iki adet uygulanmıştır. Islak kumlu zemine 350 bar ve 400 bar olarak iki adet uygulama yapılmıştır. Jet grout kolonları tamamlandıktan sonar kolonlardan karotlar alınarak , bu kolonlara basınç testi yapılmıştır. Bu testlerin sonucunda killi zeminde yapılan kolonların çap ölçüsü ıslak ve kuru kumlu zeminde yapılan kolanların çapına oranla daha küçük olduğu gözlenmiştir. Islak kumlu zeminde uygulanan kolon ile kuru kumlu zeminde uygulanan kolonun çapı arasında önemli bir fark gözlemlenmemiştir. Basınç dayanımların da ise killi zemine uygulanan kolonlar, kuru kumlu zemin ile ıslak kumlu zeminde uygulanan kolonlara oranla daha düşük basınç dayanımı gösterdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Jetgrout method, which is among the soil improvement methods widely used in our country, is one of the most preferred methods. This thesis has been compared with different literature studies by examining the mechanical properties of jet injection on two different soils and at different pressures using the jetgrout method. While this comparison was made, studies were conducted on the jet injection application directly in the field and in the factory construction site in the 5th organized region of Gaziantep. During the jet grout application, a total of three types of bar pressure were used. There are; 300 bar 350 bar 400 bar It has been applied to three different types of soil. There are; Clayey soil Sandy soil Wetsandy soil Clayand sand samples were taken from the area where the experiments were carriedout, and plastic limit, liquid limit test and sieve Analysis were performed on these samples. Thus, it was aimed to reach realistic results in comparison of the materials used in the experiment with other experiments. In the experiments, a total of seven jet grout columns were made. A total of three, 300 bar, 350 bar and 400 bar, were applied to the clayey soil. A total of two, 350 bar and 400 bar, applied in Sandy ground. Two applications, 350 bar and 400 bar, were applied on wet sand ground. After the jet grout columns were completed, cores were taken from the column sand pressure tests were performed on these columns. As a result of these tests, it was observed that the diameter of the columns made on clayey soil was smaller than the diameterof made in wet and dry sandy soils. No significant difference was observed between the diameter of the column applied on wet sandy soil and the column applied on dry sandy soil. Interms of compressive strength, it has been observed that columns applied on clay soil show lower compressive strength than column sapplied on dry Sandy soil and wet sandy soil.