Yöneticilerin duygusal zekâ düzeylerinin karar verme süreçlerine etkisi
The effect of managers' emotional intelligence on decision-making processes
- Tez No: 661976
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK İŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Karar Verme, Emotional Intelligence, Decision Making Processes
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Çalışmamız, duygusal zeka düzeyinin yöneticilerdeki karar verme süreçlerine etkisini incelemek amacı taşımaktadır. Üç bölümden oluşan çalışmamızın ilk bölümünde duygusal zeka değişkeni ele alınmıştır. Çalışmamızın ikinci bölümünde ise bir diğer değişkenimiz olan karar verme başlığı ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise iki değişkenimiz arasındaki ilişki incelenmiş, hipotezler geliştirilmiş, yapılan alan araştırmasının sonuçlarına değinilerek bunlar konuya paralellik gösteren literatürdeki diğer çalışmalar ile karşılaştırılmıştır. Alan araştırmamız kapsamında Erzurum Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketlerinde bulunan 160 yöneticiden anket tekniğiyle veriler toplanmıştır. Toplanan veriler daha sonra SPSS programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre yöneticilerin duygusal zekâ düzeylerinin, karar verme süreçlerine yönelik kısmen ve anlamlı bir ilişkisi tespit edilmiştir. Ulaşılan çalışmamızda değerlendirilip diğer çalışmalar ile karşılaştırılarak yorumlanmıştır. Literatürdeki sonuçlardan farklı olarak, araştırmaya konu olan yöneticilerin duygusal zeka düzeylerinin düşük olmamasına rağmen kaçıngan karar verme eğilimi gösterdikleri gözlemlenmiştir. Aynı zamanda yurt dışındaki araştırmaların aksine duygusal zeka boyutlarından duyguların ifadesi boyutunun en düşük seviyede olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the impact of emotional intelligence on managers' decision making processes. In the first part of three parts study, emotional intelligence was examined. In the second part, the other variable decision making was analyzed. In the third part of this study, the relationship between the two variables was discussed, a hypothesis was developed and later compared with other studies in line with the literature according to the field research results. The data in the field study were collected by a survey conducted with 160 managers in Erzurum Metropolitan Municipality participation companies. The collected data were analyzed through the SPSS program. The results obtained were evaluated and interpreted by comparing them with other studies. In our study, different from the results in the literature, it was found that managers with high emotional intelligence tend to make avoidant decisions. In our study, unlike the results in the literature, it was found that the managers subject to the study showed a tendency to make avoidant decisions, although their emotional intelligence levels were not low.