Covid-19 nedeniyle takip edilen kritik hastalarda akı risk faktörlerinin belirlenmesi ve mortaliteye olan etkisinin değerlendirilmesi
Determination of aki risk factors in critical patients followed up with covid-19 and evaluation of its effect on mortality
- Tez No: 662003
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE SURHAN ÇINAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Covıd-19, Akut Böbrek Hasarı, Yoğun Bakım, Mortalite, Covıd-19, Acute Kidney İnjury, Intensıve Care Unıt, Mortalıty
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Giriş: COVID-19 hastalığı kötü prognoz, yoğun bakım ihtiyacı ve yüksek mortalite ile giden klinik seyre sahiptir [1]. Yoğun bakım ihtiyacı sıklıkla COVİD-19 pnömonisine bağlı akut solunum yetmezliği nedeniyle oluşmaktadır ve yüksek mortalite oranlarını Akut Böbrek Hasarı gibi komorbiditelerin etkilediği gösterilmiştir [2]. Çalışmamızda COVİD-19 nedeni ile yoğun bakımda takip edilmekte olan hastalarda, akut böbrek hasarı oluşumuna sebep olabilecek risk faktörlerini ve mortalite ile ilişkisini belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Retrospektif ve gözlemsel olarak tasarlanan çalışmaya COVİD-19 tanısıyla, Mart 2020 – Mayıs 2020 tarihleri arasında takip edilmiş, 18 yaş üstü hastalara ait veriler dahil edildi. Hastalara ait demografik veriler, klinik özellikler ve biyo-belirteçler kayıt altına alındı, akut böbrek hasarı gelişen ve gelişmeyen hastalar üzerinden lojistik regresyon analizi uygulandı. Bulgular: Çalışmaya 153 hasta dâhil edildi ve hastaların 49'unda akut böbrek hasarı gelişti. Prokalsitoninde görülen bir birim artışın akut böbrek hasarı üzerine etkisinin ODDS oranını 1,029 (%95 CI:1,01-1,081) kat arttırdığı görülmektedir. İnvaziv mekanik ventilasyon uygulamasının akut böbrek hasarı üzerine etkisinin ODDS oranı 11,716 (2,314-59,31), lopinavir-ritonavir tedavisinin 3,199 (%95 CI:1,07-9,52, antibiyotik kullanımın 3,317 (%95 CI:1,17-9,39) olarak bulunmuştur. SONUÇ: COVID-19 tanısı ile yoğun bakım ünitesinde takip edilen hastalarda; kabul esnasındaki yüksek prokalsitonin düzeyleri, yoğun bakım yatışı esnasında uygulanan invaziv mekanik ventilasyon, lopinavir-ritonavir, oseltamivir ve antibiyotik kullanımı akut böbrek hasarı oluşma riskini arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Background: COVID-19 disease has a clinical course with poor prognosis, intensive care requirement and high mortality [1]. The need for intensive care is frequently caused by acute respiratory failure due to covid-19 pneumonia and it has been shown that high mortality rates are affected by comorbidities such as Acute Kidney Injury [2]. In our study, we aimed to determine the risk factors that may cause acute kidney injury and its relationship with mortality in patients who treated in the intensive care unit due to Covid-19. Methods: The study, which was designed retrospective-observational, included data from patients over 18 years of age who were treated with the diagnosis of COVID-19 between March 2020 and May 2020. Demographic data, clinical characteristics and biomarkers of the patients were recorded, and logistic regression analysis was performed on patients with and without acute kidney injury. Results: 153 patients were included in the study and 49 of the patients developed acute kidney injury. The effect of one unit increase in procalcitonin on acute kidney injury appears to increase the ODDS ratio by 1.029 (95% CI: 1.01-1.081) fold. The effect of invasive mechanical ventilation on acute kidney injury has an ODDS ratio of 11.716 (2.314-59.31), lopinavir-ritonavir treatment 3.199 (95% CI: 1.07-9.52), and antibiotic use 3.317 (95% CI: 1.17 -9.39). Conclusıon: High procalcitonin levels during admission, invasive mechanical ventilation, lopinavir-ritonavir treatment and antibiotic use increase the risk of developing acute kidney injury in patients were treated intensive care unit with the diagnosis of COVID-19.