Post-truth (hakikat sonrası) dönemde halkla ilişkiler: Sosyal medya kullanıcılarının hakikat algıları üzerine bir araştırma
Public relations in the post-truth period: A research on the perception of truth of social media users
- Tez No: 662040
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL TANYERİ MAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Post-Truth, Hakikat Sonrası, Gerçeklik, Halkla İlişkiler, Twitter, Post-Truth, Reality, Public Relations, New Media, Twitter
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
2016 yılında Oxford Sözlükleri tarafından yılın kelimesi olarak ilan edilen, Türkçe 'ye“gerçek sonrası”,“hakikat sonrası”olarak çevrilen“nesnel hakikatlerin belirli bir konu hakkında kamuoyu oluşturmada duygular, kişisel kanaat ve inançlardan daha az etkili olması durumunu”ifade eden post-truth kelimesinden yola çıkarak bu yüksek lisans tez çalışmasında halkla ilişkiler ve hakikat ilişkisi çerçevesinde yeni medya yoluyla verilen bilgilerin, iletilen mesajların birey ve toplumun sahip olduğu hakikati yitirme sürecine etkilerinin, sosyal medya kullanıcılarının hakikate verdikleri önemin ve bu bireylerin hakikat/gerçeklik algılarının algı yönetimi uygulamaları ile sık karşılaşılan bir sosyal ağ sitesi olan Twitter kullanıcıları üzerinden araştırılması hedeflenmiştir. Bu Yüksek Lisans Tezinde, nitel araştırma yöntemleri arasından seçilen derinlemesine mülakat metodu kullanılarak Twitter kullanıcısı 48 kişi ile, önceden hazırlanmış yarı yapılandırılmış araştırma formlarına bağlı kalınarak bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Araştırma post-truth dönemin ortaya çıkışında etkili olan medya aracılığıyla sunulan genelde yalan ya da yanlış bilgi ve içeriklerin insanlar tarafından sadece verilen şekilde alınması ve gösterilen şekilde görülmesi durumunu irdelemiştir. Buradan yola çıkarak görünenle olan arasındaki algısal bağlantının ötesine geçerek bu durumla baş etme ya da ortaya çıkan sorunları çözüme kavuşturma, dolayısıyla görünenin arkasındaki hakikati kavrayabilme açısından halkla ilişkiler kitle analizi araştırmalarında yol gösterici olması açısından önem taşımaktadır. Araştırma neticesinde ulaşılan veriler NVivo12 programı ile çözümlenmiştir. Bu çözümlemeler neticesinde, içinde olunduğu düşünülen post-truth dönemde Twitter kullanıcısı bireylerin algısında yeni medya ortamlarında yer alan gerçeklikten şüphe duyulduğu ve doğru bilgiye ulaşma noktasında da bir belirsizlik ve güvensizliğin hâkim olduğu görülmüştür. Buna rağmen anlık bilgi erişiminin sağlandığı bu yoğun ileti ortamında doğrunun çok araştırılmadığı ve kimi zaman önemsenmediği, birey algısında sanal ortamlarda bulunan birey davranışlarının gerçeği yansıtmadığı ve toplumsal yaşam içerisinde yalanın yaygın olduğu düşüncesinin hâkim olduğunu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Based on the word post-truth, which was chosen as the word of the year by the Oxford Dictionaries in 2016 and translated into Turkish as“post-truth”and“post-truth”, which refers to“the situation where objective facts are less effective than emotions and personal beliefs in forming public opinion on a particular subject”In this master's thesis, the effects of the information and messages conveyed through new media within the framework of public relations and truth relationship on the process of losing the truth of the individual and society, the importance given to the truth by social media users and the truth of these individuals. In the Master's Thesis, a research was conducted with 48 Twitter users using the in-depth interview method selected among qualitative research methods, adhering to pre-prepared semi-structured research forms. The research examines the fact that the information and content presented through the media, which is effective in the emergence of the post-truth period, are received by people only as given and seen as shown, and to deal with this situation or to solve the problems by going beyond the perceptual connection with the visible, therefore, to understand the truth behind the visible. Relationships are important in terms of being a guide in mass analysis research. The data obtained as a result of the research were analyzed with the NVivo12 program. As a result of these analyzes, it was found that in the post-truth period, the perception of individuals using Twitter in new media environments was dominated by an uncertainty and insecurity about the reality in new media environments and at the point of reaching accurate information, however, in the instant information and dense messaging environment, the truth was not investigated much and sometimes ignored It has been concluded that the perception of the individual is that the behaviors of individuals in virtual environments do not reflect reality and that lies are common in social life.