Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde Cumhurbaşkanı'nın düzenleyici işlemleri
In the Presidential government system regulatory actions of the President
- Tez No: 662147
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAYRAM DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Law, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Düzenleme Yetkisi, Düzenleyici İşlemler, 2017 Anayasa Değişiklikleri, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Regulatory Authority, Separation Of Powers, Presidential Government System, Presidential Decree, 2017 Constitutional Amendments
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
2017 Anayasa değişiklikleri ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmiş ve yürütme organının yapısında önemli değişiklikler olmuştur. Değişiklikle beraber yürütme erkine tek başına Cumhurbaşkanı sahip olmuş ve Bakanlar Kurulu ilga edilmiştir. Yürütme organının düzenleyici işlemlerinden olan kanun hükmünde kararname ve tüzükler Anayasadan kaldırılmıştır. Değişiklik sonrası yürütme organına asli ve özerk düzenleme yetkisi verilmiştir. Bu kapsamda yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanı'na Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarma yetkisi verilmiştir. Cumhurbaşkanı Anayasa'da belirtilen şekilde ve konularda yönetmelikler ve Anayasa'da yer almayan adsız düzenleyici işlemler de yürürlüğe koyabilecektir. Ayrıca Kanun hükmünde kararnamelerin kaldırılmasıyla Türk hukukunda ilk kez olağanüstü hâl dönemlerinde de doğrudan Cumhurbaşkanı'nın kanun hükmünde olağanüstü hâl Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabileceği hüküm altına alınmıştır. Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin alanı ve sınırları konusunda bazı çeşitli belirsizlikler ortaya çıkmış olup, bu çalışmada bu sorunlara yönelik çözümler sunulmaya çalışılacaktır. Yürütme organının düzenleyici işlemlerinin cumhurbaşkanlığı sistemindeki konumu, etkili düzenlemeler olup olmadığı ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin nitelikleri (m.104/17) ve kanunlar karşısındaki durumu ele alınacaktır. Ayrıca olağanüstü hâl Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin özellikleri, olağan ve olağanüstü hâl Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin hukuk devleti ile uyuşup uyuşmadığının ortaya konulması ve düzenleme yetkisinin ABD'de hangi alan ve sınırlarda tanındığının tespiti tezin diğer amaçlarıdır. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Cumhurbaşkanı'na olağan dönemlerde de asli nitelikte düzenleme yetkisinin tanınıp tanınmadığı ve Anayasanın dört maddesinde (m. 104/9, 106/11, 108/4, 118/6) düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile Cumhurbaşkanı'na mahfuz bir düzenleme alanının oluşturulup oluşturulmadığı konuları tezin içeriğinde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
With the 2017 Constitutional amendments that entered into force on 9 July 2018, the Presidential government system was adopted and crucial changes were made in the structure of the executive body. With the amendment, the President had the executive power alone and the Council of Ministers was abolished. Statutory decrees and by-laws, which are among the regulatory acts of the executive body, have been abolished from the Constitution. After the amendment, the executive body was given primary and autonomous regulatory power. In this context, the authority was given to issue Presidential decrees on issues related to executive power. The President will be able to put into effect the regulations and anonymous regulatory acts not listed in the Constitution in the manner and matters specified in the Constitution. In addition, with the abolition of the decree laws, the President was given the power to issue a presidential decree with the force of law during the periods when a state of emergency was declared for the first time in Turkish law. With the constitutional amendment, some uncertainties about the scope and limits of Presidential decrees, which are a new type of regulatory procedure, have emerged, and solutions to these problems will be presented in this study. The position of the executive body's regulatory acts in the Presidential government system, whether they are effective regulations, the nature of Presidential decrees (Art.104/17) and their situation before the law will be discussed. In addition, the characteristics of the presidential decrees of the state of emergency, the determination of whether the ordinary and the presidential decrees comply with the rule of law, and the determination of the area and borders of the regulatory power in the USA are other purposes of the thesis. In the content of the thesis, the issues of whether the President has been granted the fundamental regulatory power in ordinary periods with the Presidential Decree, and whether an exclusive regulatory sphere for the President is created by Presidential decrees to be arranged in four articles of the Constitution (Art. 104/9, 106/11, 108/4, 118/6) is discussed in the content of the thesis.