Kadın ve turizm konulu çalışmaların bibliyometrik analiz tekniği ile incelenmesi
Examining studies on 'women and tourism' with bibliometric analysis technique
  1. Tez No: 662157
  2. Yazar: ÇİLEM ELMAS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ZÜMRÜT BOYACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Turizm, Bibliyometri, Görsel Haritalama, Women, Tourism, Bibliometric, Visual Mapping
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Günümüzde toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki duyarlılığın bir yansıması olarak kadın çalışmaları sıklıkla incelenen alan haline gelmiştir. Hizmet sektörü içinde yer alan ve işlerin önemli bir bölümünün kadın odaklı olması nedeni ile turizm sektörü; emek-yoğun yapısı yanında 'kadın-yoğun' özelliği de göstermektedir. Turizmin sayısal olarak sürekli büyümesi, sosyo-ekonomik etkilerinin bireylerin gelişimlerine katkıda bulunması ve multidisipliner özelliği ile kadın ve turizm olgularını birlikte ele alan çalışmalarda artış yaşanmaktadır. Bu durum“kadın ve turizm”konusunun araştırılmasını destekler nitelik taşımaktadır. Çalışmada turizm sektöründe kadın olgusu bibliyometrik yöntem ile incelenmiş, kadın-turizm ilişkisinin hangi boyutlarda ele alındığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın amacı, ulusal ve uluslararası alanyazında“kadın ve turizm”olgusunu birlikte ele alan çalışmaların belirlenen parametreler doğrultusunda bibliyometrik profilinin çıkartılması ve sonuçların görsel haritalama yöntemi ile ortaya koyulmasıdır. Çalışma kapsamında ulusal alanyazında 188 çalışma, uluslararası alanyazında 3245 çalışma incelemeye tabi tutulmuştur. Ulusal alanda yapılan çalışmaların tez ve makale ağırlıklı olduğu ve çoğunlukla kadın yazarlar tarafından hazırlandığı tespit edilmiştir. Uluslararası alanyazında ise en çok makale düzeyinde çalışmaya ulaşılmıştır. Çalışmada, hem ulusal hem uluslararası alanyazında kadın konusunun ağırlıklı olarak turizm işletmeciliği ve konaklama endüstrisinde incelendiği belirlenmiştir. Uluslararası alanyazında kadın odaklı çalışmalar 1975'te başlayıp 2010 yılından sonra artış göstermiştir. Ulusal alanyazında ise 1993'te başlayan çalışmaların 2016 yılından itibaren ciddi bir artış göstermesinin tespiti; ulusal alanyazının uluslararası alanyazını gecikmeli olarak takip ettiği şeklinde değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Women's studies have become popular area in recent times as a reflection of the sensitivity to gender equality. The tourism sector is a part of the service sector also significant part of the business is women oriented and in addition to its labor-intensive structure, it also shows a“woman-intensive”feature. Due to the continuous growth of tourism, contribution positive effectsto socio-economic development of individuals and its multidisciplinary nature, there has been an increase in studies dealing with“women and tourism”topics together in recent years.This situation supports the research on“women and tourism”. In the study, the phenomenon of women in the tourism sector was examined by bibliometric method and it was tried to determine the dimensions of the female-tourism relationship. The aim of the study is to profile bibliometrics in the specified parameters of the studies that deal with the“women and tourism”together in national and international literature and to reveal the results by visual mapping method. In the study, national and international studies were discussed separately and 188 national studies and 3245 international studies were determined. The studies conducted in the national literature were mainly thesis and article also mostly prepared by women authors. In the international literature, the mostly studies has been writtenas article. In the study, it was determined that the issue of women is predominantly focused on tourism management and accommodation sector in both national and international literature. In the international literature, women-focused studies started in 1975 and increased after 2010. In the national literature, the studies started in 1993 and showed a serious increase since 2016, this shows that the national literature followed the international literature with a delay.