Türk bankacılık sektöründe katılım bankalarının finansal performans analizi: Entropi, VİKOR ve TOPSİS yöntemleriyle bir uygulama
Financial performance analysis of participation banks in Turkish banking sector: An application using Entropy, VIKOR and TOPSIS methods
- Tez No: 662164
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AYAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık, ENTROPİ, Katılım Bankaları, TOPSİS ve VİKOR, Banking, Participation Banks, Entropy, TOPSIS and VIKOR
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Bankacılık sektörü finansal sistem içerisinde üstlendiği aracılık rolü ile reel sektörün gelişmesine katkı sağlamakla birlikte ülke ekonomisinin önemli yapı taşlarından birisini oluşturmaktadır. Katılım bankaları mevduat bankaları gibi bankacılık sektöründeki yoğun rekabet ortamında müşterilerine en iyi hizmeti sunmaya çalışırken maliyetlerini azaltmayı ve kârlarını yükseltmeyi amaçlamaktadırlar. Katılım bankalarının sürdürülebilir büyüme hedeflerini gerçekleştirebilmeleri için finansal performans yönetiminin başarı ile yürütülmesi önemlidir. Bu çalışmamızın amacı, Türk bankacılık sektöründe faaliyet gösteren katılım bankalarının 22 adet kârlılık ve maliyet rasyoları kullanılarak finansal performanslarının çok kriterli karar verme tekniklerinden ENTROPİ, TOPSIS ve VIKOR yöntemleriyle analiz edilmesidir. Uygulama aşamasında 6 ana kriter literatür araştırması sonucu en çok kullanılan aktif rasyosu, sermaye yeterliliği, likidite, bilanço yapısı, gelir-gider yapısı ve kârlılık rasyolarından belirlenmiş olup ana kriter ve alt kriter ağırlıkları ENTROPİ yöntemiyle belirlenmiştir. Kriter ağırlıkları belirlendikten sonra katılım bankalarının yıllar itibariyle performans değerlendirmeleri TOPSİS ve VİKOR yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. Çalışmamızda 2017-2019 yılları arasında faaliyet gösteren 2 kamu sermayeli ve 3 özel sermayeli katılım bankalarının performansları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The banking sector, with its intermediary role in the financial system, contributes to the development of the real sector and constitutes one of the important building blocks of the country's economy. Participation banks in the banking sector such as deposit banks It aims to reduce costs and increase profits while trying to provide the best service to its customers in an intense competitive environment. It is important to successfully conduct financial performance management in order to achieve the sustainable growth targets of participation banks. The aim of our thesis is to analyze the financial performances of participation banks operating in the Turkish banking sector by using 22 profitability and cost ratios, using entropy, TOPSIS and VIKOR methods, which are among the multi-criteria decision making techniques. In the implementation phase, 6 main criteria were determined from the most used asset ratio, capital adequacy, liquidity, balance sheet structure, income-expense structure and profitability ratios as a result of the literature research, and the main criterion and sub criterion weights were determined by the Entropy method. After determining the criterion weights, performance evaluations of participation banks by years were made using TOPSIS and VIKOR methods. In our study, the performances of 2 state-owned and 3 private-capital participation banks operating between 2017-2019 were evaluated.