İlköğretim din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik tutumları
Attitudes of primary education religious culture and moral knowledge teachers towards distance education
- Tez No: 662170
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAVUKÇUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: uzaktan eğitim, uzaktan din eğitimi, teknoloji, tutum, eğitim, uzaktan eğitime yönelik tutum, distance education, distance religious education, technology, attitudes, education, attitude toward distance education
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Teknolojide meydana gelen gelişmeler ile birlikte eğitimde yeni yöntem ve teknikler kullanılmaya başlanmıştır. Öğretmenlerin ortaya çıkan yeni yöntem ve tekniklere ayak uydurabilmesi için bu yöntem ve tekniklere yönelik tutumları önem arz etmektedir. Bu araştırmanın amacı, devlet okullarının ilköğretim 4,5,6,7 ve 8. Sınıflarında görev yapan İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik tutumlarının belirlenmesidir. Araştırmanın örneklemini 2020-2021 eğitim-öğretim yılı 1. kanaat döneminde 4,5,6,7 ve 8. sınıflarda görevli 386 (kadın: 228, erkek: 158) İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni oluşturmaktadır. İDKAB öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik tutumlarına ait veriler, Ağır vd. (2007) tarafından geliştirilen“Uzaktan Eğitime Yönelik Tutum Ölçeği”ile gerekli izinler alınarak toplanmıştır. Ölçekte uzaktan eğitimin avantajları ve sınırlılıkları olmak üzere iki alt boyut mevcuttur. Toplanan verilerin analizi SPSS 26 programıyla analiz edilmiştir. Problem ve alt problemlerin analizi için yüzde, frekans, aritmetik ortalama, t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) gibi teknikler kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ortaya çıkan bulgulara göre İDKAB öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik tutumlarında cinsiyet, mesleki kıdem, kurum türü, öğrenim durumu ve uzaktan eğitim hakkında bilgi sahibi olma değişkenlerine göre anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. İDKAB öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik tutumları ise ölçeğin orta değerinin altında kalarak olumsuz yönde bulunmuştur. Cinsiyet değişkeninde kadın İDKAB öğretmenlerinin, mesleki kıdem değişkeninde 11-15 yıllık İDKAB, kurum türü değişkeninde imam hatip ortaokullarında görev yapmakta olan İDKAB, öğrenim durumu değişkenine göre doktora mezunu İDKAB öğretmenlerinin ve uzaktan eğitim hakkında bilgi sahibi olma değişkeninde de uzaktan eğitim hakkında bilgi sahibi olan İDKAB öğretmenlerinin daha olumlu tutumlara sahip olduğuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
By the developments in technology, new methods and techniques have begun to be used in education. It is important that teachers' attitude to these new methods and techniques to keep up with them. The purpose of this study is to determine the attidues of Primary Education Religious Culture and Moral Knowledge Teachers who educate in 4th, 5th, 6th,7th and 8th class students toward distance education. The sample of this study is the three hundred and eighty six Primary Education Religious Culture and Moral Knowledge Teachers (woman: 228, man: 158) who educate in 4th, 5th, 6th,7th and 8th class students in the first semester of 2020-2021 academic year. The data of Primary Education Religious Culture and Moral Knowledge Teachers' attitude towards distance education was collected by using“Attitude scale towards distance education”developed by Ağır et al (2007). The scale consist of two sub-dimensions which are the advantages of distance education and the limitations of distance education. The datas are analyzed by using the program of SPSS 26.To analyze the major problem and minor problems, the techniques of percentage, frequency, arithmetic mean, t-test and one way ANOVA are used. According to the findings of the research, it was observed that there was no significant difference in the attitudes of Primary Education Religious Culture and Moral Knowledge Teachers' towards distance education in terms of the variables of gender, professional seniority, institution type, education level and having knowledge about distance education. Primary Education Religious Culture and Moral Knowledge Teachers' attitudes towards distance education were found to be below the middle value of the scale and found to be negative. It has been found that in the gender variable, female Primary Education Religious Culture and Moral Knowledge teachers, 11-15 years Primary Education Religious Culture and Moral Knowledge in the professional seniority variable, the Primary Education Religious Culture and Moral Knowledge teachers who have been working in İmam Hatip Secondary Schools in the institution type variable, and Primary Education Religious Culture and Moral Knowledge teachers who have a doctorate degree according to the educational status variable and Primary Education Religious Culture and Moral Knowledge teachers who has information about distance education in the variable of having information about distance education have more possitive attitudes.