İşitme engeli olan ve olmayan bireylerin yüzden duygu tanıma süreçleri ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
A research of emotion recognition from face and depression levels' relation between deaf and hearing people
- Tez No: 662315
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BELMA BEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, İşitme Engeli, İşitme Kaybı Yüzdesi, Yüzden Duygu Tanıma, Yüz Tanıma Testi, Deafness, Degree of Hearing Loss, Depression, Emotion Recognition, Emotion Recognition from Face
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu araştırmada işitme engeli olan bireylerle olmayan bireylerin yüzden duygu tanıma süreçleri ve depresyon seviyeleri kıyaslanmıştır. Ankara'da bulunan iki liseden öğrencilerin gönüllü katılımlarıyla veri toplanmıştır. İşitme engeli olan bireylerin bulunduğu grupta 51, işitme engeli bulunmayan bireylerin bulunduğu grupta 50 katılımcı yer almıştır. Çalışmada veriler Demografik Bilgi Formu, Çocuklar için Depresyon Envanteri, Yüzden Duygu Tanıma Görevi ve Benton Yüz Tanıma Testi ile toplanmıştır. Analiz sonuçlarına göre Yüzden Duygu Tanıma Görevinde araştırma grubunun üzgün yüzleri doğru tanımada karşılaştırma grubuna kıyasla daha hızlı oldukları; mutlu yüzleri daha az doğru tanırken nötr yüzleri daha fazla doğru tanıdıkları tespit edilmiştir. Ayrıca, işitme engeli bulunan bireyler genel olarak işitme engeli bulunmayan bireylere kıyasla tüm uyarıcı türlerine daha fazla yanlış cevap vermiştir. Özetle, işitme engeli bulunan bireyler yüzden duygu tanıma görevinde işitme engeli bulunmayan bireylere kıyasla daha düşük performans göstermişlerdir. Bu araştırmada depresyon verileri açısından ise anlamlı farklılıklara ulaşılamamıştır.
Özet (Çeviri)
This research compares depression levels and emotion recognition from face performances among deaf people and hearing people. Data were collected from two different high schools in Ankara. The participants were volunteer to do the study. The research group which includes deaf participants was 51, and the comparison group which includes hearing participants was 50 students in total. Data were collected from participants via Demographic Information Form, Depression Inventory for Children, Task of Emotion Recognition from Face and Benton Face Recognition Test. According to the results for the correct recognitions shows that deaf people are quicker to correctly recognize sad faces compare to hearing people. Results for the wrong recognitions shows that deaf people were quicker to wrongly recognize happy faces compared to hearing people. Deaf people were also quicker to wrongly recognize sad faces compared to hearing people. The number of wrong recognitions of happy and neutral faces was higher in the research group than the comparison group. In total, for all types of stimulus, deaf people recognized emotions inaccurately more than the hearing people did. The deaf people performed poorly in the Task of Emotion Recognition from Faces compared to hearing people. In this research there were no statistically significant results for the levels of depression symptoms between the both groups.