Sigara kullanan bireylerin malignite ve kronik hastalık endişe düzeyi
Malignancy and chronic disease worry among smokers
- Tez No: 662347
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA REŞAT DABAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: endişe, kanser, kronik akciğer hastalığı, sigara, anxiety, cancer, chronic health disease, smoking, worry
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Morbiditesi ve mortalitesi yüksek olan sigara, tüm dünyada yaygın olarak kullanılan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sigara içen bireylerin yaklaşık yarısı sigaranın neden olduğu sağlık problemleri nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu çalışmada, bireylerin sigaranın neden olabileceği riskler konusundaki bilgi ve farkındalık düzeyi, kanser ya da kronik akciğer hastalığına sahip olma endişe seviyeleri ve bunların sigara bırakmaları üzerine etkisi incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışma tek merkezli, gözlemsel, tanımlayıcı bir anket araştırmasıdır. Çalışma Kasım 2020-Şubat 2021 tarihleri arasında SBÜ Sultangazi Haseki EAH aile hekimliği polikliniğine başvuran bireyler arasında uygulanmıştır. Çalışmaya sigara kullanan 250 birey dahil edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS programı ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan bireylerin %64,8'i erkek, %35,2'si kadın, yaş ortalaması 34,0±11,2'dir. Bireylerin bir günde içtikleri sigara miktarı ortancası 20 (1- 60), sigara içilen yıl ortancası 12 (1-52), ortanca sigara paket/yıl oranı 8'dir (0,2-66). Bireylerin sigaraya başlama yaş ortalaması 19,4±5,1'dir. Sigara içen bireylerin %92,0'si sigara tüketiminin kanserle ilişkisi olduğunu, %96,4'ü ise sigara kullanımının akciğer kanserinin risk faktörü olduğunu bilmektedir. Bireylerin %73,2'si kendilerinin kanser olma ihtimalini ortalama bireylere kıyasla daha yüksek görmektedir. Bireylerin endişe düzeyi için verdikleri puanlardan kanser olma endişe düzeyi puan ortancası 5 (0-10), kronik hastalık endişe düzeyi puanı ortancası 6 (0-10) saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda sosyoekonomik seviyesi daha yüksek olan bireylerin endişe seviyelerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Sigaranın neden olduğu sağlık riskleri konusunda bilgi seviyesi daha yüksek olan bireylerin endişe seviyeleri daha yüksek bulunmuştur. Endişe düzeyi daha yüksek olan bireyler daha fazla oranda bağımlı olduklarını düşünmekte ve doktor tavsiyesinin sigara bırakmaları üzerinde daha etkili olacağına inanmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
Aim: Smoking, which has high mortality and morbidity rate, is an important public health problem in the world. Almost half of the smokers die because of health problems caused by smoking. In this study, the aim was to investigate the level of knowledge and awareness about health risks of smoking, cancer worry, chronic lung diseases worry and assess their effect on quitting behaviour. Materials and Methods: The study was an observational, cross-sectional study. The study was conducted among individuals who applied to the family medicine clinic at the SBÜ Sultangazi Haseki EAH between November 2020 and February 2021. 250 smokers were considered in the study. Resulting data was evaluated with SPSS program. Results: In the study, 64.8% of the participants were male and 35.2% of the participants were female and the mean age was 34,0±11,2. The median number of cigarettes smoked by individuals per day was 20 (1-60), the median duration of smoking was 12 year (1-52), and the median cigarette package/year rate was 8 (0.2- 66). The mean age of individuals to start smoking was 19,4±5,1. 92.0% of the participants know that smoking is correlated with cancer and 96.4% of them know that smoking is a risk factor for lung cancer. 73.2% of participants think that their own risk of getting cancer is higher than average people. In the study, the median anxiety score for cancer was 5 (0-10), and the median anxiety score for chronic lung disease was 6 (0-10). Conclusion: In the study, participants with higher socioeconomic levels were found to have higher anxiety levels. A better knowledge of the health risks caused by smoking is associated with a higher anxiety level. A greater proportion of participants with higher anxiety levels consider themselves to be smoking addicts and they believe that doctor's advice would be beneficial for quitting.