İmmün trombositopenik purpura tanılı hastaların klinik ve laboratuvar bulgularına göre tedavi yöntemlerinin incelenmesi
- Tez No: 662355
- Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL ORHANER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: immün, trombositopeni, tedavi, trombosit, purpura, immune, trombocytopenia, treatment, thrombocyte, purpura
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: İmmün trombositopenik purpura (İTP) tanısı anamnez, klinik ve laboratuvar verilerin birleştirilmesi sonrası, diğer tanılar dışlandıktan sonra koyulur. Hastanemiz Çocuk Hematoloji servisine İTP tanısı alan çocuk hastalar yatmaktadır. Klinik ve laboratuvar bulgularına göre klinik seyirleri değişiklik göstermektedir. Çalışmamızın amacı, son 5 yılda Çocuk Hematoloji polikliniğimize başvurmuş ve servise yatırılmış İTP tanılı çocuk hastalarımızın klinik ve laboratuvar verileri ile uygulanan tanı ve tedavi protokollerinin sonuçlarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif bir çalışma olarak dizayn edilmiştir. 01.01.2016- 15.07.2020 tarihleri arasında Çocuk Hematoloji Servisine yatışı yapılan İTP tanısı ile takip edilen 135 hasta, hastanemiz bilgisayar sisteminden geriye yönelik incelenerek, demografik verileri, tanı özellikleri ve tedavi cevapları karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda, trombositopeni nedeni ile servise yatırılan veya poliklinikte takip edilen 296 hasta incelendi ve 135 hasta İTP tanısı alırken, 161 hasta sekonder trombositopeni nedeni ile tetkik edildi. Sonuç: Çalışmamıza dahil edilen hastalarımızın, fizik muayene bulguları değişkenlik göstermektedir. Tedavi edilmesi gereken vakalarda, birincil tedavi seçeneği intravenöz immunglobulin (IVIG), IVIG tedavisine cevapsızlık durumunda kemik iliği aspirasyonu (KİA) ile ek hastalıklar ve akut lösemi vs. malignite dışlanarak kortikosteroid kullanılmaktadır. IVIG ve kortikosteroid tedavilerine yanıt alınamayan hastalarda ikincil tedavi seçeneği olarak rituksimab kullanıldı ve splenektomi yapıldı.
Özet (Çeviri)
Purpose: Immune thrombocytopenic purpura (ITP) is diagnosed by the history, clinical and laboratory data. The pediatric patients diagnosed with ITP admitted to Pediatric Hematology Service in our hospital.Our patients were evaluated according to their clinical and laboratory findings to compare treatment protocols of our pediatric patients admitted to our pediatric hematology service in the last 4,5 years examined in our hospital. Materials and Methods: Our study was designed as a retrospective study.The treatment methods of 135 patients who were admitted to the Pediatric Hematology Service between 1.01.2016 and 15.07.2020, who met the ITP diagnostic criteria were compared retrospectively in our hospital computer system. Results: In our study, 296 patients who were hospitalized due to thrombocytopenia were examined and 135 patients were diagnosed with ITP and 161 patients were investigated for secondary thrombocytopenia. Conclusion: The most important factor in the diagnosis of ITP disease is anamnesis. Physical examination findings may vary between patients. Life-threatening bleeding due to ITP was extremely rare in the pediatric patient group. If there are no contraindication during the treatment phase, the first option is IVIG followed by corticosteroids after bone marrow examination. Although the cost of IVIG treatment is high, it is usually used before corticosteroid therapy.