İç güvenlik bağlamında Türk Polis Teşkilatı (1839-1938)
Turkish Police Organization in the context of internal security (1839-1938)
- Tez No: 662457
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: İç Güvenlik, polis, asayiş, emniyet, güvenlik, kanun, İnternal security, police, public order, safety, security, law
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada Osmanlı Devleti'nin son dönemleri ile Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarında uygulanan iç güvenlik politikaları ve bu bağlamda Türk Polis Teşkilatı'nın iç güveliğin sağlanması konusundaki yeri ve önemi analiz edilmektedir. Tanzimat Döneminden başlayarak I. Dünya Savaşı'na kadar Osmanlı Devleti'nin, Fransız İhtilali etkisi ile oluşan milliyetçilik akımının oluşturduğu azınlıklar sorununu çözüme kavuşturma amacı ile uyguladığı iç güvenlik politikalarına değinilmiştir. Ayrıca Milli Mücadele yıllarında İstanbul Hükümeti'nin faaliyetleri ve Ankara Hükümeti'nin iç güvenliği sağlamak amacı ile uyguladığı politikalara yer verilmiştir. Bu arada Cumhuriyetin ilanından sonra yaşanan iç isyanlar ve hükümetin aldığı tedbirler ayrıntılı şekilde incelenmiştir. Ayrıca bu dönemdeki anayasal gelişmeler de güvenlik politikaları kapsamında değerlendirilmiştir. Tüm bu güvenlik politikaları incelendikten sonra Türk Polis Teşkilatı'nın kurumsal tarihi, Osmanlı Devleti içerisindeki etkinliği, Kurtuluş Savaşı yıllarındaki faaliyetleri ve Cumhuriyet döneminin ilk yıllarındaki kurumsal gelişimi ve iç güvenliğin sağlanması konusundaki çalışmaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the internal security policies applied in the last periods of the Ottoman Empire and the first years of the Republic of Turkey and the place and importance of the Turkish police organization in ensuring internal security are analyzed. Starting from the Tanzimat period I. Before World War II, the internal security policies of the Ottoman Empire were mentioned in order to solve the problem of minorities created by the current of nationalism caused by the influence of the French Revolution. Inaddition, during the years of national struggle, the activities of the Istanbul government and the policies implemented by the Ankara government to ensure internal security were included. Inthemean time, the internal uprising safter the proclamation of the Republic and theme a sure staken by the government were examined in detail. Inaddition, constitutional developments in this period were evaluated with in the scope of security policies. After examining all security policies that the Turkish national police, thein stitutional history, the Ottoman Empire's effectiv eness in they ears of the war of independence of the Republic and internal security activities, and providing institutional development in the early years of their studies were examined.