Matematiksel modelleme etkinliklerinin altıncı sınıf öğrencilerinin matematiksel modelleme yeterliklerine, görsel matematik okuryazarlığı algılarına ve okuduğunu anlama becerilerine etkisi
The effect of mathematical modeling activities on mathematical modeling competences of sixth grade students, visual mathematics literacy perceptions and reading skills
- Tez No: 662517
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEN PINAR BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematiksel modelleme, okuduğunu anlama, özyeterlik algısı, Mathematical modeling, reading comprehension, self-efficacy perception
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmanın amacı, matematiksel modelleme etkinliklerinin altıncı sınıf öğrencilerinin matematiksel modelleme yeterliklerine, görsel matematik okuryazarlığı algılarına ve okuduğunu anlama becerilerine etkisinin incelenmesidir. Bu karma araştırmanın nicel kısmında ön test-son testten oluşan yarı deneysel model kullanılırken nitel kısmında ise öğrencilerle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Bu bağlamda önce nicel veriler toplanıp daha sonra bu verilerin detaylı açıklanabilmesi amacıyla nitel verilerden yararlanıldığı için karma yöntemin açıklayıcı sıralı deseni kullanılmıştır. 36 altıncı sınıf öğrencisiyle 7 hafta boyunca matematiksel modelleme etkinliklerine dayalı bir öğretim süreci gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak 'Okuduğunu Anlama Başarı Testi', 'Görsel Okuryazarlık Özyeterlik Algı ölçeği', 'Matematiksel Modelleme Yeterliği Testi' ve 'Modelleme Yeterliği Değerlendirme Rubriği' kullanılmıştır. Veri analizi sonucu, matematiksel modelleme etkinlikleriyle yapılan öğretim sürecinin sonunda öğrencilerin okuduğunu anlama becerileri puanlarında artış görülmüştür; fakat okuduğunu anlama becerileriyle matematiksel modelleme yeterlikleri arasında anlamlı ilişki bulunamamıştır. Etkinliklerle yapılan sürecin öğrencilerin görsel matematik algılarını ve matematiksel modelleme yeterliği düzeylerine önemli katkılar sağladığını göstermiştir. Görsel matematik okuryazarlığı özyeterlik algılarıyla, modelleme yeterlikleri arasında orta düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effect of the teaching process conducted with mathematical modeling activities on mathematical modeling competencies, visual mathematics self-efficacy perceptions and reading comprehension skills of 6th grade students.In the quantitative part of this study, a quasi-experimental model consisting of pre-test and post-test was used, while semi-structured interviews were conducted with students in the qualitative part. In this context, the descriptive sequential design of the mixed method was used, since qualitative data were used to collect quantitative data first and then explain these data in detail. A teaching process based on mathematical modeling activities was carried out for 7 weeks with 36 sixth grade students.“Reading Comprehension Achievement Test”,“Visual Literacy Self-Efficacy Perception Scale”and“Mathematical Modeling Competence Test”and“Modeling Competence Assessment Rubric”were used as data collection tools. As a result of the analysis, an increase was observed in the reading comprehension skills scores of the students at the end of the teaching process with mathematical modeling activities, but no significant relationship was found between reading comprehension skills and mathematical modeling competencies. It showed that the process with activities made significant contributions to students' visual mathematics perceptions and mathematical modeling competence levels. A moderately significant correlation was found between visual mathematical literacy self-efficacy perceptions and modeling competencies.