-mAyA ekli tamlayıcı isteyen fiiller
- Tez No: 662562
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESRİN ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: isim fiil, datif, fiil, tamlayıcı, verbal noun, dative, adjective, verb, complement
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Yapılan çalışma ile -mA isim fiil eki ile +A datif ekinin bir araya gelmesinden oluşan -mAyA alan fiillerin incelenmesi amaçlanmıştır. Çünkü Türkiye Türkçesinde her fiile -mAyA getirerek anlamlı bir tümce elde edemeyiz. Birincil amaç fiilleri incelemek olsa da bu amaç doğrultusunda -mAyA'yı oluşturan ekler de irdelenmiştir. Fiillerin tespitinin ardından -mAyA ekli tamlayıcıların tümce içerisindeki semantik ve ögesel işlevleri belirlenmeye çalışılmış, bu tümleci alan fiiller kılınış türleri içerisinde değerlendirilmiştir. Bu incelemeler yapılırken dilcilerin“değer”kavramı ile karşıladığı dil bilgisel anlam ölçüt alınmıştır. Tabii ki anlamın tek başına ölçüt olarak kullanılması doğru olmasa da diğer ölçütlerle anlamın bir arada kullanılmasının doğru tespitler ortaya çıkaracağı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimes to analyze the complementary verbs of -mAyA which are formed by the combination of -mA noun verb suffix and +A dative suffix. Here, it is important mention that in Turkey- Turkish; it is not possible to achieve a meaningful sentence by adding“-mAyA”to each verb. Although the primary purpose is to examine verbs, the affixes that make up -mAyA are also examined fort his purpose. After the determination of the verbs, the semantic and elemental functions of the -mAyA complement in the sentence were tried to be determined, and the verbs taking this complement were evaluated within the execution types. While conducting these examination, the grammatical meaning that linguists meet with the concept of“value”was taken as a criterion. Even though it is not correct to use meaning alone as a criterion, it has been concluded that using it with additional criterias will produce correct determinations.