Kadın bedeninin mekân olarak seramik malzemeyle yorumlanması
Interpretation of the female body as space using ceramic material
- Tez No: 662644
- Danışmanlar: DOÇ. FUNDA SUSAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Beden, kadın, mekân, seramik, mekân üretimi, figürin, Body, woman, space, ceramic, space production, figurine
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Mekân ve beden kavramlarının karşılıklı ilişkisi sanat çalışması raporunun odak noktasıdır. Mekân ve beden kavramlarının ilişkisi üzerinden, mekân olarak kadın bedeni imgesi irdelenmektedir. Mekân kavramının sanat ile ilişkisi yanı sıra kişisel bellekteki mekâna doğru genişlemektedir. İlk çağlarda figürinlerle görünür olan kadın bedeni, güncel çalışmalarla mekân ve bedeni problem edinen sanatçılar incelenmiştir. Yapılan araştırmalar ve kişisel uygulamalarda, kadın bedeni bir mekân olarak yorumlanmaktadır. Mimari bir unsur olarak görülen mekân, içerisinde bedeni barındırmaktadır. Kadın bedeni ise tensel bir mekân olarak ifade edebileceğimiz üretken bir yapıdır. Bu bağlamda araştırma, mekânın ve bedenin fiziksel tanımlarıyla sınırlandırılamayan ve karşılıklı ilişkileri kişinin hafızasında yeniden üretildiği fikri üzerine kuruludur.
Özet (Çeviri)
The mutual relationship of space and body concepts is the focus of this art work report. Through the relationship between space and body concepts, the image of the female body is examined as a space. In addition to the relationship between the concept of space and art, the space expands towards the space in personal memory. The female body which was visible with figurines in ancient times, and artists who worked on space and body with their contemporary studies were examined. In research studies and personal applications, the female body is interpreted as a space. The space, which is seen as an architectural element, contains the body. The female body, on the other hand, is a productive structure that we can express as a sensual space. In this context, the research is based on the idea that space and body cannot be limited by physical definitions and that their mutual relations are reproduced in one's memory.