Hanefi fıkhının modern fetvalar üzerindeki etkisi (Mâli Muâmelât Bölümü) Mısır Fetva Kurumu üzerine uygulamalı bir çalışma
The impact of the Hanefi judgment on modern fatwa (Department of the Financial Transactions) a applied study on Egypt Fatwa Institution
- Tez No: 662645
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MARWAN MOHAMMED ABDULLAH MOGHALLES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hanefi fıkhı – fetva – çağdaş – mali muâmelatlar- Mısır fetva kurumu, Hanafi fiqh - fatwa - contemporary - financial transactions - Egyptian fatwa institution
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Hanefi mezhebinin, öncü fıkhı ve ictihat ile re'ye dayalı yapısı nedeniyle, çağdaş fetvaların bu mezhebin fıkhından etkilenme derecesini öğrenmek istedim. Bunu yaparken de Mısır Fetva Kurumunun mali muâmelât konusunda bey' (satım işlemleri) alanında verdiği bir grup fetvayı inceledim. Zira bu alandaki ictihat dairesi daha geniş olup fetvalar da yer, zaman ve duruma göre daha fazla değişiklik arzedebilmektedir. Mısır fetva ansiklopedisi, boyutunun büyüklüğü, meselelerinin çeşitliliği ve fıkhi fürularının, hayatın birçok sosyal yönleri ile alakalı olması nedeniyle bu sahada önemli bir örnek sayılmaktadır. Bu çalışmada 31 meseleyi ele aldım. Çalışmada, önce fetvayı sundum, ardından bu fetva ile ilgili lafız ve sözcüklerin anlamlarını verdim, ardından meseleyi daha anlaşılır hale getirmek için açıkladım ve daha sonra ele alınan konu ile ilgili İslam hukukçularının ittifak ve ihtilaf ettikleri görüşleri aktardım, son olarak da fetva ile mezhep görüşleri arasında karşılaştırma yaptım. Bu çalışma sonunda; Hanefi mezhebinin, bu fetvalar üzerinde çok büyük etkisinin olduğu sonucuna ulaştım.
Özet (Çeviri)
Abstract:I wanted to learn the extent to which contemporary fatwas are affected by the fiqh of this sect, due to the pioneering fiqh of the Hanafi sect, based on ijtihat and rhetoric. While doing this, I examined a group of fatwa issued by the Egyptian Fatwa Institution in the field of financial transactions in the field of '' (sale transactions). Because the ijtihat office in this field is wider and fatwas may vary more depending on the place, time and situation. The Egyptian fatwa encyclopedia is considered an important example in this field because of its size, diversity of issues, and its relevance to many social aspects of life. In this study, I addressed 31 issues. In the study, I presented the fatwa first, then gave the meanings of the words and words related to this fatwa, then explained the issue to make the issue more understandable, and then I conveyed the alliance and disagreement of the Islamic jurists on the subject, and finally, between the fatwa and sectarian views. I made a comparison. At the end of this study; I have come to the conclusion that the Hanafi sect has a great influence on these fatwas.