Abdurrahim Karakoç'un eserlerinde din ve dindarlık
Religion and religiousness in the works of Abdurrahim Karakoç
- Tez No: 662648
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KAYIKLIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Abdurrahim Karakoç, şiir, şair, din, dindarlık, hermeneutik, tasavvur, dinî yaşayış, Abdurrahim Karakoç, poetry, poet, religion, piety, hermeneutics, imagination, religious life
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma, son dönem Türk halk edebiyatının önemli temsilcilerinden birisi olan şair-yazar Abdurrahim Karakoç'un dinî yaşayışını ve dinî anlayışının eserlerindeki tezahürünü konu edinmiştir. Dinî hayatının, şairin kendi eserleri ve hakkında yazılan biyografilere dayanılarak din psikolojisi açısından analiz edilmesi amaçlanmıştır. Kavramsal çerçevede din ve dindarlık hakkında bilgiler verildikten sonra şairin dinî anlayışı araştırılmıştır. Eserlerine yansıyan dinî tasavvurları din psikolojisine göre analize tabi tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is about the religious life of the poet-writer Abdurrahim Karakoç, one of the important representatives of the recent Turkish folk literatüre, and the manifestation of his religious understanding in his works. It is aimed to analyze his religious life in terms of the psychology of religion, based on the poet's own works and biographies written about him. After giving information about religion and religiosity in a conceptual framework, the religious understanding of the poet was researched. His religious visions reflected in his works were analyzed according to the psychology of religion.