Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının sosyal bilgiler öğretiminin uzaktan eğitim yolu ile yapılmasına ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Analysis of social knowledge teachers' opinions about social sciences teaching by distance education
  1. Tez No: 662846
  2. Yazar: İDRİS BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL KOÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Sosyal Bilgiler, Öğretmen Adayı, Distance Education, Social Studies, Teacher Candidate
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Araştırmada sosyal bilgiler öğretmen adaylarının sosyal bilgiler öğretiminin uzaktan eğitim yolu ile yapılmasına ilişkin görüşlerini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma sürecinde sosyal bilgiler öğretmen adaylarının uzaktan eğitime ilişkin görüşlerinin dağılımı ve uzaktan eğitim ilişkin görüşlerinin düzeyinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca araştırmada sosyal bilgiler öğretmen adaylarının uzaktan eğitime ilişkin görüşlerinin cinsiyet, öğrenim görülen sınıf, internet kullanım durumu ve pandemi sürecinden önce herhangi bir uzaktan eğitim programına katılım durumuna göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğini belirlemekte amaçlanmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda araştırmada tarama modeli tercih edilmiştir. Araştırmanın örneklemini“Basit Seçkisiz Örnekleme”yöntemi kullanılarak belirlenen 202 sosyal bilgiler öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında iki bölümden oluşan bir veri toplama seti kullanılmıştır. Veri setinin birinci bölümünde araştırmaya katılan öğretmen adaylarının kişisel özelliklerinin belirlemeye yarayan sorular yer alırken, ikinci bölümünde“Uzaktan Eğitim Ölçeği”yer almaktadır. Araştırmada sosyal bilgiler öğretmen adaylarının uzaktan eğitimin kişinin istediği zamanda istediği yerden derse katılma esnekliği sağlaması konusunda yüksek katılım gösterdikleri belirlenmiştir. Ayrıca araştırmada uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimin bir alternatifi olmadığı, öğrenme-öğretme faaliyetlerinin yüz yüze eğitimde uzaktan eğitime göre daha işlevsel olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, it was aimed to determine the opinions of social studies teacher candidates about social studies teaching through distance education. In the research process, it was aimed to determine the distribution of social studies teacher candidates' views on distance education and the level of their opinions on distance education. In addition, in the study, it was aimed to determine whether the opinions of social studies teacher candidates on distance education differ significantly according to gender, class of education, internet usage status and participation in any distance education program before the pandemic process. For these purposes, scanning model was preferred in the research. The sample of the study consists of 202 social studies teacher candidates determined by using the“Simple Random Sampling”method. Within the scope of the research, a data collection set consisting of two parts was used. In the first part of the data set, there are questions that are used to determine the personal characteristics of pre-service teachers participating in the study, while the second part includes the“Distance Education Scale”. In the study, it was determined that social studies teacher candidates showed high participation in distance education providing flexibility to attend the lessons whenever they want and wherever they want. In addition, it was determined in the study that distance education is not an alternative to face-to-face education, and learning-teaching activities are more functional in face-to-face education than in distance education.