EFL teachers' beliefs on the applicability of dynamic assessment in two different contexts: Turkey and Spain
İngilizce'yi yabancı dil olarak öğreten öğretmenlerin İspanya ve Türkiye olarak iki farklı bağlamda dinamik değerlendirmenin uygulanabilirliğine olan inançları
- Tez No: 662933
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞAN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dinamik Değerlendirme, Öğretmen İnanışları, İngilizceyi Yabancı Dil Olarak Öğreten Öğretmenler, Proksimal Gelişim Bölgesi, Yapı İskelesi, Dynamic Assessment, Teacher Beliefs, EFL Teachers, Zone of Proximal Development, Scaffolding
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Dinamik Değerlendirme, değerlendirmeler hakkında farklı bir düşünme şekli sunar. Dinamik Değerlendirme bireyin gelişimini desteklemek, öğrenme sürecini anlamak ve zorlukların üstesinden gelmek için tek başına performansın yetersiz olduğunu varsayar. Yetenekler ve gelişim, aktif bireylerin işbirliği sırasında kendilerini gösterir. Bu nedenle Dinamik Değerlendirme öğretmenler tarafından sınıfta uygulanmalıdır. Bununla birlikte, öğretmen inançları, öğrenme süreci üzerinde önemli bir etkiye sahip oldukları için eğitimin en önemli yönlerinden biridir. İnançlar, öğretmelerin eylemlerini etkilediğinden dolayı önemlidir. Bu bilgiler ışığında bu araştırma, İngilizce'yi yabancı dil olarak öğreten öğretmenlerin cinsiyet ve eğitim düzeylerine göre dinamik değerlendirmenin uygulanabilirliği konusundaki inançlarını iki farklı kavramda incelemeyi amaçlamaktadır: Türkiye ve İspanya. Çalışmanın katılımcıları İspanya ve Türkiye'deki 96 öğretmenden oluşmaktadır. Verileri toplamak için Dinamik Değerlendirme'yi ölçen bir anket kullanılmıştır. Verileri analiz etmek için hem tanımlayıcı (frekans sayımları, şekiller ve tablolar şeklinde) hem de çıkarımsal istatistikler (Bağımsız T-Testi, Bir Örnek T-Testi, Faktör Analizi) kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçları, İspanya ve Türkiye'den İngilizce öğretmenlerinin Dinamik Değerlendirmenin uygulanabilirliğine yönelik tutumlarının anlamlı derecede olumlu olduğunu göstermiştir. Kadın ve erkek öğretmenler arasındaki bağımsız örneklem t-testinin sonucu, İspanya ve Türkiye'deki İngilizce öğretmenleri arasında anlamlı bir fark olmadığını gösterdi. Bu basitçe, kadın ve erkek öğretmenlerin inanışlarının aynı olduğunu göstermektedir. Ayrıca, farklı eğitim düzeyleri arasında bağımsız örneklem t-testi sonucu, İspanya ve Türkiye'deki öğretmenler arasında anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir. Bu da, lisans ve lisans üstü eğitimi alan öğretmenlerin Dinamik Değerlendirmenin uygulanabilirliğine yönelik tutumlarının aynı olduğu anlamına gelmektedir.
Özet (Çeviri)
Dynamic Assessment offers a different way of thinking about assessments. DA posits that solo performance is insufficient in order to support individual's development, understand the process of learning and overcome difficulties. Abilities and development show themselves during active individuals' collaboration. Therefore DA should be applied in the classroom by teachers. Therefore, teacher beliefs are one of the most essential aspects of education as they have a significant impact on the learning process. Beliefs are important because they influence the actions of teachers. In the light of this information, the present research intended to study the beliefs of EFL teachers on the applicability of dynamic assessment regarding their gender and degree level in two different concepts: Turkey and Spain. The participants included 96 EFL teachers in Spain and Turkey. A self-made questionnaire on dynamic assessment was used to collect the data. To analyze the data, both descriptive (in the form of frequency counts, figures and tables) and inferential statistics (Independent T-Test, One Sample T-Test, Factor Analysis) were used. The results of the study showed that the beliefs of EFL teachers from Spain and Turkey towards the applicability of DA was significantly positive. The result of the independent sample t-test between female and male EFL teachers showed that there was no significant difference between the EFL teachers in Spain and Turkey. This simply means that the beliefs of female and male EFL teachers, towards the applicability of DA were the same. Also, the result of the independent sample t-test between different educational levels showed that there was no significant difference between the EFL teachers in Spain and Turkey. This means that the beliefs of BA and MA EFL teachers, towards the applicability of DA were the same.