Regulatory focus and emotions in the context of interpersonal conflict resolution strategies
Bireyler arası çatışma çözümlemeleri bağlamında düzenleyici odak ve duygular
- Tez No: 662961
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMŞAFAK ÇUKUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: bireyler arası çatışma çözüm stratejileri, duygular, düzenleyici odak teorisi, ikili endişe modeli ve motivasyon, interpersonal conflict resolution strategies, dual concern model, emotions, motivation, and regulatory focus theory
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu tezde düzenleyici odak perspektifi ikili endişe modeli içine entegre edilerek bireyler arası çatışma çözümleme stratejilerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, çalışma 1 ve 2 yüz yüze sırasıyla 375 ve 450 katılımcıyla gerçekleştirildi, çalışma 3 ise 150 katılımcı ile çevrimiçi yürütüldü. Her 3 çalışmada ilk önce deneysel yöntemle katılımcıların düzenleyici odakları manipülasyon edilmiştir ve sonrasında katılımcılara aynı çatışma senaryosu sunulmuştur. Çalışma 1'de düzenleyici odak manipülasyonunun ilerleme ve güvenlik motivasyon eğilimleri ile endişe ve hüzün duyguları üzerindeki etkileri 5 ayrı çözümleme grubunda incelendi. Çalışma 2'de katılımcılara 2 farklı çatışma çözümleme stratejisinden bir tanesini tercih etme seçeneğinin verildiği 6 farklı grupta, düzenleyici odak manipülasyonun aynı bağımlı değişkenler üzerindeki etkileri araştırılırdı ve ayrıca düzenleyici odak manipülasyonuna bağlı olarak hangi çatışma çözümleme stratejisinin daha baskın strateji olabileceği araştırıldı. Çalışma 3 ise katılımcılara 5 çatışma çözümleme stratejisinden herhangi birini kullanma seçeneği sunularak düzenleyici odak manipülasyonuna bağlı hangi çatışma çözümleme stratejisinin daha baskın strateji olabileceği konusunda keşif amaçlı bir araştırmayı içermektedir. Düzenleme odak manipülasyonunun motivasyon oryantasyonları ve olumsuz duygular üzerindeki etkileri tek ve çok değişkenli varyans analizleri ile incelendi. Analiz sonuçlarına göre, engelleyici ve ilerleyici odak manipülasyonlarının, sırasıyla güvenlik ve ilerleme motivasyon yönelimlerini bütün çatışma çözümleme strateji gruplarında anlamlı bir düzeyde artırdığı göstermiştir. Engelleyici odak manipülasyonunun ise endişe duygularını anlamlı bir şekilde arttırırken, promosyon odak manipülasyonunun etkisinin hüzün duyguları üzerindeki etkisinin anlamlı düzeyde olmadığı bulunmuştur. Son olarak, ikili lojistik regresyon analizleriyle düzenleyici odak manipülasyonu, motivasyon oryantasyonu ve duyguların ikili seçenek gruplarında çatışma çözümleme strateji tercihleri üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Çalışma 2 sonuçlarına göre çatışma çözümleme stratejilerinin hangilerinin düzenleyici odak manipülasyonuna bağlı olarak daha baskın olabileceği veya hangi faktörlerin bu tercihleri etkiledikleri soruları ile ilgili net olarak cevaplar bulunamamıştır. Son olarak, çalışma 3 sonuçlarına göre düzenleyici odak manipülasyonuna doğrultusunda hangi stratejilerin baskın olduğu sorusu doğrultusunda deney grupları arasında anlamlı bir farklılığın bulunmadığı görülmüştür. Çalışmalarda ortaya çıkan sonuçlar ilgili çıkarımlar literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This dissertation was designed to test the enhancement of dual concern model of interpersonal conflict resolution strategies by integrating the regulatory focus perspective into the model. For this purpose, study 1 and 2 were conducted with 375, and 450 participants, respectively, whereas study 3 was carried out online with 150 participants. In all three studies, first the participants' regulatory focus was primed in an experimental design and subsequently the same conflict vignette was presented to them. Study 1 investigates the effects of regulatory focus priming on the advancement and security motivation orientations as well as on agitation and dejection emotions in 5-separate groups. Study 2 examines the effects of regulatory focus priming on the same outcome variables and explores the preference of resolution strategies based on regulatory focus priming where participants have an option to select one of the two alternative conflict resolution strategies in 6-separate groups. Finally, study 3 explores the preference of resolution strategies based on regulatory focus priming where participants have an option to select one of the 5-resolution strategy alternatives. The effects of regulatory focus priming on motivational orientations and emotions were analyzed by a series of univariate and multivariate analysis of variance. The results of study 1 and 2 revealed that prevention focus significantly increased security motivation orientation, whereas promotion focus priming significantly increased advancement motivation orientation across all groups. Prevention focus priming also significantly increased agitation emotions while the effects of promotion focus priming on dejection emotions were found to be non-significant. A series of chi square test of independence was performed to explore the preference of resolution strategies based on regulatory focus priming. Also, a series of binary logistic regression was performed to examine the effects of regulatory focus priming, motivation orientations, and emotion on the preference of resolution strategy in two alternative options. The results were inconclusive in study 2 and non-significant in study 3. The implications of the findings are discussed in light of the literature.