Zırh çeliklerinin özlü tel ile birleştirilmesi, mekanik özellikleri ve makro yapısının incelenmesi
Combining armour steels with cored wire, mechanical properties and investigation of macro structure
  1. Tez No: 662996
  2. Yazar: ERHAN YORGUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA DENKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Özlü tel, MİG, Zırh Çeliği, Masif tel, Cored wire, MİG, Armor steel, Solid wire
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İmalat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada zırh çeliği olan ARMOX 500T malzemesinin özlü tel ve masif tel elektrot kullanılarak kaynaklanabilirliği incelenmiştir. Kaynak işlemi çeşitli amper, voltaj, kaynak hızı, elektrot, ön tav parametrelerinin kombinasyonları kararlaştırılarak yapılmıştır. Kaynaklanan numunelerin mekanik özellikleri; çekme testleri, Charby çentik darbe testleri, eğme testleri ve makro görselleri ile desteklenerek analiz edilmiştir. Bu çalışma muhteviyatı ile Türk Savunma Sanayiinde kullanılacak faydalı verileri ihtiva etmekte olup, yeni nesil zırh çeliklerinin kaynak kabiliyetinin analizinin bir sonucudur.
Özet (Çeviri)
In this study, the weldability of ARMOX 500T material, which is armor steel, was investigated by using cored wire and solid wire electrode. The welding process has been made by determining the combinations of various amperes, voltages, welding speed, electrodes, front annealing parameters. Mechanical properties of the welded samples have been analyzed by support of tensile tests, Charby notch impact tests, tilt tests and macro visuals. This study content contains useful data to be used in the Turkish Defense Industry and is the result of an analysis of the welding ability of new generation armor steels.