Psychic spaces in three plays by Samuel Beckett the abjected semiotic intruding into the symbolic
Samuel Beckett'in üç oyununda zihni mekânlar semiyotiğin semboliğe zorla girişi
  1. Tez No: 663035
  2. Yazar: BETÜL DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MARGARET J-M SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Beckett, semiyotik, sembolik, iğrençlik, psişik mekân, Beckett, the semiotic, the symbolic, abjection, psychic space
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tez Samuel Beckett tarafından yazılmış Waiting for Godot, Endgame ve Happy Days oyunlarında iğrençleşmiş semiyotiğin semboliğe zorla girişini incelemektedir. Tiyatro yazını incelendiğinde mekân konulu çalışmalara artan akademik ilginin tiyatro yazınında mekânı büyük ölçüde göz ardı ettiği ve günümüzdeki mekân çalışmalarının Beckett tarafından yazılmış tiyatro yazınındaki mekânları tek başına yeterli düzeyde açıklamaya yetmediği sonuçlarına ulaşmıştır. Beckett tarafından yazılmış tiyatro yazınında ilk olarak, bu oyunlarda belirgin bir şekilde görülen, mekânsal ikilik ve ölüm imgesi eserlerde bulunan psişik mekânları incelemek için kullanılmıştır ve mekânsal ikilik ile ölüm imgesi bu tezin analitik araçlarını oluşturmaktadır. Buna ek olarak, oyunlardaki bu iki unsur Kristeva'nın semiyotik, sembolik ve iğrençlik (abjection) konularında sıklıkla değinilmiştir. Kristeva'ya göre özne-olacak-kişi ancak semboliğe girdikten sonra özne olmaktadır ve semiyotikten semboliğe ayrılıştan (thetic break) sonra semiyotik artık yoktur. Ne var ki semiyotikten geriye arta kalanlar ya da kalıntılar olabilmektedir ki bu kalıntılar ölüm benzeri iğrençleşmiş öğeler olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu tezin hipotezine göre Beckett'in yukarıda bahsi geçen oyunlarında iğrençleşmiş semiyotiğin semboliğe zorla girişi işlenmiştir ve bu şu üç adım ile yapılmıştır: ilk olarak, oyunların başında sahnedeki uzam ile sahne-dışındaki uzam arasında mekânsal bir ikilik yaratılmıştır; ikinci olarak, oyunlar ilerledikçe karakterlerin konuşmaları ve eylemleri yoluyla sahne-dışı uzam hakkında kademeli olarak bilgi verilmiştir ki sahne-dışı uzam ölüm imgesiyle tasvir edilmiştir; üçüncü olarak, ölüm imgesi ya da başlarda sahne-dışındaki uzama itilmiş iğrençleşmiş semiyotik sahnedeki uzama zorla girmektedir ve sahnedeki uzamda yaratılan düzen oyunların sonuna gelindiğinde kırılmıştır. Dolayısıyla, öne sürülmektedir ki Beckett tarafından yazılmış tiyatro yazınında iğrençleşmiş semiyotik semboliğe zorla girmektedir fakat bu bir sonuç doğurmaz, çünkü sembolik bu iğrençleşmiş semiyotik kalıntılarıyla başa çıkamaz.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the intrusion of the abjected semiotic into the symbolic in Waiting for Godot, Endgame and Happy Days by Samuel Beckett. A survey of studies in drama finds that the recent spatial turn has largely ignored spaces of drama, and that the current state of spatial criticism alone cannot adequately explain spaces in the drama of Beckett. Spatial binarism and the imagery of death, being relevant in these plays, are used as the initial steps for investigating psychic spatiality in the drama of Beckett and provide the analytical tools of this thesis. Furthermore, these elements of the plays also repeatedly demonstrate the very concerns that Kristeva refers to in her theory of the symbolic, the semiotic and abjection. According to Kristeva, the subject-to-be becomes a subject in the symbolic and the semiotic no longer exists after the thetic break. There may still be, however, vestiges or residues of the semiotic that may appear as abjected elements such as death. The hypothesis of this thesis is that in the aforementioned plays Beckett shows the intrusion of the abjected semiotic into the symbolic, and this is done through the following three steps: firstly, a spatial binarism is created between the onstage and offstage spaces at the beginning of each play; secondly, gradual information is provided through language and actions of the characters about the offstage space that is depicted with images of death throughout the plays; thirdly, the imagery of death or the abjected semiotic initially abjected to the offstage space intrudes into the onstage space and the order in the onstage space is broken at the end of each play. Therefore, it is suggested that, in the drama of Beckett, the abjected semiotic intrudes into the symbolic but that this has no outcome, because the symbolic cannot deal with these abjected semiotic vestiges.