Ventilatör ilişkili pnömoninin önlenmesinde hemşirelik girişimlerinin uygulanma durumu
The status of implementions of nursing interventions on prevention of ventilator associated pneumonia
  1. Tez No: 663071
  2. Yazar: DUYGU ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLENGÜN TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik girişimleri, hemşirelik bakımı, mekanik ventilasyon, Ventilatör ilişkili pnömoni (VİP), Nursing interventions, nursing care, mechanical ventilation, ventilator-associated pneumonia (VAP)
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırma ventilatör ilişkili pnömoniyi önleyici girişimlerin hemşireler tarafından uygulanma durumu ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla analitik-kesitsel tipte yapılmıştır. Araştırma Ocak 2019- Aralık 2019 tarihleri arasında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi, T.C. Sağlık Bakanlığı'na bağlı Aydın Devlet Hastanesi ve Aydın Atatürk Devlet Hastanesi'nde yoğun bakım ünitelerinde çalışan 189 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında Hemşire Tanıtım Formu ve Ventilatör İlişkili Pnömoniyi Önleyici Hemşirelik Girişimlerini Değerlendirme Formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Ki-kare testi ve tanımlayıcı istatistiklerden yararlanılmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 31,15±7,71 (min: 20, max: 49) olup %85.7'si kadın, %63.5'i lisans mezunudur. Araştırmamızda hemşirelerin %97.4'ü VİP'i önlemede el hijyeninin etkili olduğunu düşündüğü, %77.2'sinin ağız bakımında sodyum bikarbonat kullandığı, %55.6'sının günde 4 kez ağız bakımı verdiği saptanmıştır.Aspirasyona ilişkin girişimlerine yönelik bulgularda hemşirelerin %89.9'u endotrakeal aspirasyonda açık aspirasyonu uyguladıklarını, %83.1'i yatak başını 15°-30° yükselttiklerini, %66.7'si kaf basıncını 20-30 cmH2O arasında tuttuklarını ifade ederken %52.4'ü subglotik aspirasyon uygulamışlardır. Solunum ekipmanlarına ilişkin girişimlerine yönelik bulgularda hemşirelerin %88.4'ü ventilatör devresini kirlendikçe değiştirdiklerini, % 84.1'i solunum filtrelerini günlük değiştirdikleri, %89.4'ü ısı-nem tutuculu nemlendirici kullandıklarını ifade etmişlerdir. Araştırma bulgularına göre ventilatör ilişkili pnömoniyi önleyici hemşirelik girişimlerinin yarısına yakınının hemşireler tarafından yeterince uygulanmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, görev yaptığı hastane, çalışma yılı, çalıştığı klinik, yoğun bakım sertifikası olma durumu, hemşire başına düşen hasta sayısının ventilatör ilişkili pnömoniyi önleyici hemşirelik girişimlerinin uygulama durumunu etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in an analytical-cross-sectional type to determine the application status of ventilator-associated pneumonia prevention interventions by nurses and the factors affecting them. The study was conducted with 189 nurses working in the Aydın Adnan Menderes University Research and Teaching Hospital and Aydın State Hospital and Aydın Atatürk State Hospital of Ministry of Health Republic of Turkey Ministry of Health between the dates of January 2019-December 2019. The data were collected with the Nurses' Description Form and with the Assessment of Application Preventive Nursing Interventions for Ventilator Associated Pneumonia Form. Descriptive statistical analysis and chi-square test were used to analyze data. The mean age of the nurses participated in the study was 31,15±7,71 (min: 20, max: 49), 85.7% were women and 63.5% had a Bachelor's degree. In our study, it was found out that 97.4% of the nurses thought hand hygiene was effective in preventing VAP, 77.2% used sodium bicarbonate in oral care, and 55.6% practiced oral care 4 times a day. The findings related to their attempts for aspiration revealed that 89.9% of the nurses applied open aspiration in endotracheal aspiration, 83.1% increased the bedhead by 15 ° -30 °, 66.7% kept the cuff pressure between 20-30 cmH2O, 52.4 % of them applied subglottic aspiration. The findings regarding their breathing equipment interventions showed that 88.4% of the nurses stated that they change the ventilator circuit as it gets dirty, 84.1% of them change their respiratory filters daily, 89.4% of them use a heat and moisture exchanger. According to the findings of the study, it was concluded that nearly half of the nursing interventions to prevent ventilator-associated pneumonia were not applied adequately by the nurses. It was concluded that age, gender, education level, hospital, working year, clinic, intensive care certificate status, number of patients per nurse affected the practice of nursing interventions preventing ventilator-associated pneumonia.