Kliniğimize getirilen kedi ve köpeklerde karşılaşılan göz hastalıklarının tanısında ultrasonografinin etkinliğinin araştırılması
Investigation of the effectiveness of ultrasound in the diagnosis of eye diseases in cat and dogs in our clinic
- Tez No: 663102
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BELGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: göz, lens luksasyonu, retina ayrılması, ultrasonografi, eye, lens luxation, retinal detachment, ultrasonography
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Oküler ultrasonografide elde edilen bulguların diğer oftalmolojik tanı yöntemleri ile ilişkilendirilmesi tanı, sağaltım ve izleme sürecinde çok değerli katkılar sunmaktadır. Bu çalışmada, kliniğimize getirilen kedi ve köpeklerde karşılaşılan göz hastalıklarının tanısında ultrasonografinin etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyali, Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı kliniklerine getirilen ve göz hastalığı tanısı konulan farklı yaş, cinsiyet ve ırkta toplam 45 (29 köpek, 16 kedi) hasta köpek ve kedi oluşturturmuştur. Ultrasonografik muayenelerde Renkli Doppler Ultrasonografi cihazı ve bu cihaza ait Lineer Prob (8 MHz) kullanılmıştır. Materyali oluşturan kedilerin klinik muayenesinde saptanan hastalıkların dağılımı kedilerde glokom (4), iris prolapsusu (2), korneal ülser (4), üveitis (2), semblefaron (5), mikroftalmi (2) ve keratitis (2); köpeklerde glokom (4), iris prolapsusu (1), korneal ülser (7), üveitis (8), skleral kitle (1), katarakt (12) ve keratitis (3) şeklinde olmuştur. Bu olguların yapılan ultrasonografik muayenesinde kedilerde lens luksasyonu (6), retinal dekolman (3); köpeklerde retina dekolmanı (9), lens luksasyonu (9) ve lenste arka kapsül dejenerasyonu (5)'nun tabloya eşlik ettiği görülmüştür. Sonuç olarak, göz muayenesinde görüntüleme yöntemlerinin mutlaka rutin uygulamalar içerisinde yer alması gerektiği, Ultrasonografik muayenede 8 Mhz frekansa sahip probun arka kamara, lens ve fundusun muayenesi için yeterli olduğu belirlenmiştir. Ancak kornea, ön kamara, iris ve korpus siliarenin ayrıntılı ve net mauyenesi için daha yüksek frekansa sahip problara gereksinim olduğu dikkati çekmiştir. Klinik muayenelere ek olarak ultrasonografi incelemeleri sonucu fundusa ait görüntülerde lens, korpus vitreum ve retinaya ait patolojilerin çok net bir şekilde ortaya çıkarıldığı, elde edilen görüntülerin hastalığın prognozu ve sağaltım protokolünün belirlenmesinde çok değerli veriler sunduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Associating the findings obtained in ocular ultrasonography with other ophthalmological diagnostic methods provides valuable contributions in the diagnosis, treatment and monitoring process. In this study, it was aimed to investigate the effectiveness of ultrasonography in the diagnosis of eye diseases encountered in cats and dogs brought to our clinic. The material constituted a total of 45 (29 dogs, 16 cats) dogs and cats of different ages, sexes and breeds who were brought to Adnan Menderes University Faculty of Veterinary Medicine, Department of Surgery and diagnosed with eye disease. Color Doppler Ultrasonography device and Linear Probe (8 MHz) belonging to this device were used in USG examinations. The distribution of the diseases detected in the clinical examination of the cats that make up the material was glaucoma (4), iris prolapse (2), corneal ulcer (4), uveitis (2), simblepharon (5), microphthalmia (2) and keratitis (2); glaucoma (4), iris prolapse (1), corneal ulcer (7), uveitis (8), scleral mass (1), cataract (12) and keratitis (3) in dogs. In the ultrasonographic examination of these cases, lens luxation (6), retinal detachment (3); Retinal detachment (9), lens luxation (9) and posterior capsule degeneration in the lens (5) were observed to accompany the picture in dogs. As a result, it was determined that imaging methods should be included in the absolute routine applications in eye examination, and the probe with 8 Mhz frequency in USG examination is sufficient for the examination of the anterior chamber, lens and fundus. However, it has been noticed that higher frequency probes are needed for detailed and clear examination of the cornea, anterior chamber, iris and corpus ciliare. In addition to clinical examinations, ultrasound examinations revealed pathologies of the lens, corpus vitreum and retina in fundus images, and the images obtained provided valuable data in determining the prognosis of the disease and the treatment protocol.