Vitamin B12 eksikliği olan çocuklarda tiyol disülfit dengesi
Thiol disulphide balance in children with vitamin B12 deficiency
- Tez No: 663103
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET FATİH ORHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Homosistein, Oksidatif stres, Tiyol/disülfit dengesi, Vitamin B12, Homocysteine, Oxidative stress, Thiol/disulphide balance, Vitamin B12
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Vitamin B12 insan vücudunda sentezlenemeyen, temel olarak hayvansal gıdalar ile dışarıdan alınması gereken suda eriyen bir vitamindir. Vitamin B12 eksikliğinde farklı mekanizmalar üzerinden oksidatif stres gelişmektedir. Tiyoller, karbon atomuna sülfür (S) ve hidrojen (H) atomunun bağlanması ile oluşan sülfidril (-SH) grubu içeren organik bileşiklerdir. Bu moleküller, oksidatif strese oldukça duyarlıdır ve insan vücudundaki en önemli antioksidanlardan biri olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada, vitamin B12 eksikliği olan çocuklarda oksidatif stres belirteci olarak tiyol/disülfit dengesinin araştırılması amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya vitamin B12 eksikliği olan 61 çocuk hasta ve 62 sağlıklı çocuk kontrol grubu olarak dahil edildi. Katılımcıların vitamin B12, homosistein, tam kan sayımı ve tiyol/disülfit dengesi parametreleri ölçüldü. Grupların klinik ve laboratuvar parametreleri karşılaştırıldı. Tiyol/disülfit dengesi parametreleri ile vitamin B12 ve homosistein arasındaki ilişki araştırıldı. BULGULAR: Gruplar yaş ve cinsiyet dağılımı açısından benzerdi. Medyan vitamin B12 düzeyi hasta grubunda 179 (98-199) ng/L, kontrol grubunda 298 (201-965) ng/L idi. Medyan homosistein düzeyi hasta grubunda 11,2 (0,08-64,3) μmol/L, kontrol grubunda 12 (4,5-26,6) μmol/L idi. Her iki grupta homosistein düzeyleri medyan değerleri normal aralıktaydı. Hasta ve kontrol grubu arasında; homosistein, nativ tiyol, total tiyol, disülfit, disülfit/nativ tiyol oranı, disülfit/total tiyol oranı ve nativ tiyol/total tiyol oranı açısından anlamlı fark saptanmadı. Hasta ve kontrol grubunda, tiyol/disülfit dengesi parametreleri ile vitamin B12 ve homosistein düzeyleri arasında anlamlı korelasyon saptanmadı. SONUÇ: Hasta grubumuzda vitamin B12 düzeyinin belirgin düşük olmaması nedeniyle homosistein düzeyinde ciddi artış olmadığı düşünülmüştür. Homosisteini artırmayan bir vitamin B12 eksikliğinin, oksidatif stresi artırmayacağı, dolayısıyla antioksidan kapasiteyi de artırmayacağı öngörülebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Vitamin B12 is a water-soluble vitamin that cannot be synthesized in the human body and must be taken externally with mainly animal foods. Oxidative stress develops in vitamin B12 deficiency through different mechanisms. Thiols are organic compounds containing sulfhydryl (-SH) groups formed by bonding sulfur (S) and hydrogen (H) atoms to the carbon atom. These molecules are highly sensitive to oxidative stress and are considered one of the most important antioxidants in the human body. In this study, it was aimed to investigate the thiol/disulphide balance as a marker of oxidative stress in children with vitamin B12 deficiency. Materials and Methods: 61 pediatric patients with vitamin B12 deficiency and 62 healthy children as a control group were included in the study. Vitamin B12, homocysteine, complete blood count and thiol/disulphide balance parameters of the participants were measured. The relationship between thiol/disulphide balance parameters and vitamin B12 and homocysteine was investigated. Results: The groups were similar in terms of age and gender distribution. Median vitamin B12 level was 179 (98-199) ng/L in the patient group and 298 (201-965) ng/L in the control group. Median homocysteine level was 11.2 (0.08-64.3) μmol/L in the patient group and 12 (4.5-26.6) μmol/L in the control group. Median values of homocysteine levels were within the normal range in both groups. Between the patient and control groups; no significant difference was found in terms of homocysteine, native thiol, total thiol, disulphide, disulphide/native thiol ratio, disulphide/total thiol ratio and native thiol/total thiol ratio. There was no significant correlation between thiol/disulphide balance parameters and vitamin B12 and homocysteine levels in the patient and control groups. Conclusion: It was thought that there was no serious increase in homocysteine level, since the vitamin B12 level was not significantly low in our patient group. It can be predicted that a vitamin B12 deficiency that does not increase homocysteine will not increase oxidative stress and therefore will not increase antioxidant capacity.