İnternet bankacılığı kullanımını etkileyen faktörlerin belirlenmesi: Niğde Ömer Halisdemir üÜiversitesi örneği
Determination of the factors affecting the use of internet banking: The case of Nigde Ömer Halisdemir University
- Tez No: 663186
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYBERK NURİ BERKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık, internet bankacılığı, hizmet kullanımı, Banking, internet banking, service usage
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Teknolojideki hızlı gelişmeler ve bilgi teknolojisinin artan öneminin bir sonucu olarak tüm sektörlerde meydana gelen gelişmelerle birlikte bankacılık sektöründe de hızlı gelişmeler meydana gelmiştir. Bankalar daha hızlı, daha kaliteli ve daha güvenli hizmet verebilmek amacıyla internet bankacılığı hizmetini uygulamaya koymuştur. Banka şubelerinde gitmeye gerek kalmadan kişilerin çeşitli mali işlemlerini yapabilmeleri, internet bankacılığına olan ilgiyi arttırmıştır. Ayrıca internet bankacılığıyla birlikte bankacılık sektörü de müşterilerinin beklenti ve ihtiyaçlarını belirleyebilme ve hedef kitlelere özel olarak ulaşabilme imkânı bulmuş ve bazı harcamalar ortadan kalktığı için bankacılık maliyetlerinde de önemli düzeyde azalmalar olmuştur. Bu araştırmanın amacı, üniversite personelinin internet bankacılığı hizmetini kullanımını etkileyen faktörleri belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda üniversite personelinin internet bankacılığını kullanma durumu, memnuniyet düzeyleri, kullanım amaçları belirlenmiş ve kullanım durumunun demografik değişkenlerle ilişkisi incelenmiştir. Katılımcıların internet bankacılığı kullanımında etkili olan sebepler ve katılım düzeyleri incelendiğinde internet bankacılığı kullanımının kolay olmasının, internet bankacılığında yer alan menüler gereksinimleri için yeterli ve anlaşılır olmasının, internet bankacılığının beklentilerini karşılamasının ve internet bankacılığını kullanarak işlerimi kolaylıkla halledebilmenin ve bu hizmetin zaman tasarrufu sağlamasının kullanımı arttıran durumlar olduğu belirlenmiştir. Bu konuda yapılacak diğer çalışmalarda internet bankacılığı hizmetlerinden memnuniyet düzeyini arttırmak için neler yapılabileceği konusunda nitel boyutta araştırmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
As a result of the rapid developments in technology and the increasing importance of information technology, rapid developments have occurred in the banking sector with the developments in all sectors. Banks have implemented internet banking services in order to provide faster, higher quality and safer service. The ability of individuals to perform various financial transactions without the need to go to bank branches has increased the interest in internet banking. In addition, with internet banking, the banking sector also had the opportunity to determine the expectations and needs of its customers and to reach target audiences specifically, and there was a significant decrease in banking costs as some expenses were eliminated. The purpose of this study is to determine the factors affecting the use of internet banking services by university staff. For this purpose, the use of internet banking, satisfaction levels and usage purposes of the university staff were determined, and the relationship of usage status with demographic variables was examined. When the reasons and participation levels that affect the participants' use of internet banking are examined; It has been determined that the ease of use of internet banking, the sufficient and understandable menus in internet banking, meeting the expectations of internet banking, being able to handle my business easily using internet banking and saving time of this service are the situations that increase usage. In other studies on this subject, it is recommended to conduct qualitative research on what can be done to increase the level of satisfaction with internet banking services.