Kalp ameliyatlarına alınan hastalarda postoperatif gelişen solunum sistemi komplikasyonlarının genetik özellik ve klinik durumla ilişkisi
Relationship between genetic characteristics and clinical status of postoperative respiratory complications in patients undergoing heart operations
  1. Tez No: 663383
  2. Yazar: UĞUR TUTAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ERENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiopulmoner Bypass, Akciğer, Komplikasyon, Alfa-1 Antripsin, Kan Gazı Analizi
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Açık kalp cerrahisi , doku ve organlar üzerinde oluşturduğu olumsuz etki, hücresel boyuttan, majör klinik boyuta kadar mültifaktöriyel hasarlara sebep olmaktadır. Çoklu organ hasarında önemli rol oynayan sistemik inflamatuvar yanıt sendromu ,postoperatif komplikasyonlarla yakından ilişkilidir.Kalp akciğer makinesinin, nonendotel yüzeyinden dolayı sistemik inflamatuar yanıt sendromu (SIRS) meydana gelmektedir. Akciğerlerin ameliyat boyunca yoğun nötröfil göçüne maruz kalması hasar oluşumuna sebebiyet vermektedir.Bu hasarı en aza indirmede serin proteaz inhibitörü alfa -1 antripsin önemli rol oynamaktadır.Bu çalışmada açık kalp cerrahisinde postoperatif dönemde gerçekleşen akciğer komplikasyonlarının, preoparetif dönemdeki klinik ve genetik özellikler arasındaki ilişki araştırılmıştır.Araştırmaya 22 hasta gönüllü olarak dahil edildi.Hastalardan Edta (Etilendiamin Tetra-Asetik Asitli),içeren tüplerde kan örnekleri alındı. Haseki Gelişim Tıp Merkezinde, Nephstar omlipo cihazında serum proteinlerinin immunolojik ölçümlerinde nefelometrik yöntem kullanarak ATT-1 ölçümü gerçekleştirildi. Preopertaif dönem 10 cc kan örneği Preoperatif dönem 10 cc 30. ve 60. dakika kan örneği Postopratif dönem 10 cc kan örneği alınarak kan gazlarına bakıldı. Bu çalışmanın sonunda sigara kullananların, sigara kullanmayanlara göre, postoperatif dönemde Ph, karbodioksit, bikarbonat peroperatif 1.ve peroparetif 3. değerleri anlamalı olarak yüksek ,Oksijen değeri ise anlamlı olarak düşük bulunmuştur.Preoperatif dönemde ATT-1 ve karbodioksit arasında negatif yönlü (ATT-1 arttıkça ,CO2 düşmektedir.) ilişki bulunmuştur. Sigara kullanan hastalarda, sigara kullanmayanlara göre, akciğer dokusundaki hasardan dolayı, solunum fonksiyonlarında bozulmaya, akciğerleri nötröfil hasarına karşı daha savunmasız bıraktığı sonucu çıkarabilir . Kesin bir sonuca ulaşabilmek için,çok sayıda hasta içeren,çok merkezli araştırma yapmanın,uygun olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The negative effect of open heart surgery on tissues and organs, it causes multifactorial damage from cellular to major clinical size.Systemic Inflammatory Response Syndrome ,which plays an important role in multiple organ damage, is closely associated with postoperative complications.Systemic Inflammatory Response Syndrome (SIRS) occurs due to the nonendothelial surface of the heart lung machine. Exposure of the lungs to intense neutrale migration during surgery leads to damage.The serine protease inhibitor alpha -1 anthripsin plays an important role in minimizing this damage.In this study, the relationship between clinical and genetic characteristics of lung complications in the postoperative period in open heart surgery was investigated.In my research, 22 patients were voluntarily included . Blood samples were taken from patients in tubes containing Edta (ethylenediamine Tetra-acetic acid). At Haseki developmental Medical Center, att-1 measurement was performed using Nephelometric method in immunological measurements of serum proteins in Nephstar omlipo device. Preopertaif period 10 cc blood sample preoperative period 10 cc 30. and 60. minute blood sample Postoprative period 10 cc blood sample was taken and blood gases were looked at. At the end of this study, smokers, compared to non-smokers , PH ,carbodioxide, bicarbonate peroperative 1. and peroparetive 3 in the postoperative period. it was found that the values were high and the oxygen value was significantly low.A negative relationship was found between ATT-1 and carbodioxide (As ATT-1 increases, CO2 decreases) in the preoperative period. In patients who smoke, compared to non-smokers, due to damage to lung tissue, impaired respiratory function can lead to a result that makes the lungs more vulnerable to neutralöfil damage. It is considered appropriate to conduct a multi-center research involving a large number of patients in order to reach a definite conclusion. Keys: Cardiopulmonary Bypass ,Lung , Complication,Alpha-1 Antripysin,Blood Gas analysis