Koroner arter cerrahisinde sistemik inflamatuar yanıt gelişmesinin postoperatif sonuçlar üzerine etkisi
- Tez No: 447445
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜRBÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Koroner bypass cerrahisi, sistemik inflamatuar yanıt sendromu, Coronary bypass surgery, systemic inflamatory response syndrome
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 25
Özet
AMAÇ:Koroner arter cerrahisi doğası gereği çeşitli mekanizmalar ile sistemik inflamasyonu tetikler. Gelişen sistemik inflamasyonunda özellikle postoperatif sonuçlar üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada koroner bypass yapılmış hastalarda sistemik inflamatuvar yanıt sendromu gelişiminin postoperatif sonuçlar üzerine etkisi incelenmiştir. GEREÇ VE YÖNTEM:Koroner bypass cerrahisi geçirmiş 287 hasta retrospektif olarak incelendi. Tüm hastaların preoperatif ve peroperatif verilerine hastane kayıt sisteminden ulaşılmıştır. Çalışmaya alınan hastalarda 2001 SCCM/ESICM/ACCP/ATS/SIS International Sepsis Definitions Conference'da yayınlanan kriterler kullanılarak sistemik inflamatuvar yanıt gelişip gelişmediğine bakıldı. Buna bağlı olarak ta sistemik inflamatuvar yanıt gelişiminin postoperatif sonuçlar üzerine etkisinin olup olmadığı araştırıldı. BULGULAR:Hastaların %83,9 'unda operasyon sonrasında sistemik inflamatuvar yanıt geliştiği görülmüştür.Yapılan univariant analizinde sistemik inflamatuvar yanıt gelişimi için risk faktörleri olarakyaş, preoperatif Euroscore, on-pump cerrahi ve preoperatif hemoglobin düşüklüğü risk faktörü olarak tespit edilmiştir.Multivariant analizde ise sadece yaş prediktör faktör olarak dikkat çekmektedir. Sistemik inflamatuvar yanıtın postoperatif sonuçlar üzerinde etkili olup olmadığı incelendiğinde ise bu fenomenin hastane mortalitesi, nörolojik komplikasyon, taburculuk süresi üzerinde etkisi olmadığı ancak ventilatörden ayrılma ve yoğun bakım kalış süresi üzerinde etkili olduğu ortaya çıkmıştır. SONUÇ:Koroner arter hastalığının konvansiyonel cerrahi tedavisi olan koroner bypass ameliyatlarında çok büyük oranda sistemik inflamatuvar yanıt gelişmektedir. Sistemik inflamatuvar yanıt gelişiminin de beklenenin aksine mortalite ve başlıca postoperatif morbiditelerden birisi olan nörolojik komplikasyon gelişim üzerine etkisi olmadığı ortaya çıkmıştır. Öte yandan ventilatörden ayırma süresi ve yoğun bakımda kalış süresini uzatması da bu fenomen hakkında ne kadar dikkatli olmamız gerektiğini ortaya koymaktadır. Ancak bu konu ile ilgili daha geniş hasta serilerini içeren prospektif randomize çalışmalara ihitiyaç olduğu da umutulmamalıdır
Özet (Çeviri)
AIM: Coronary bypass surgery triggers systemic inflamation through several mechanisms. It is thought that this systemic inflamation affects postoperative results. We evaluated effects of systemic inflamatory response syndrome on postoperative results of coronary bypass surgery. METHODS: 287 patients with coronary artery disease were evaluated retrospectively. All medical records were collected from hospital archieve system. The critearias which were published in 2001 SCCM/ESICM/ACCP/ATS/SIS International Sepsis Definitions Conference were used to diagnose systemic inflamatory response syndrome. FINDINGS: 83,9% of patients had postoperative systemic inflamatory response syndrome. Univariant analysis revealed that predictive factors of systemic inflamatory response syndrome are age, preoperative euroscore, on-pump surgery and properative low hemoglobine level. However, age is detected as the only predictive factor when it comes to multivariant analysis. According to our study, systemic inflamatory response syndrome does not affect hospital mortality, neurologic complication and hospital stay duration, whereas it affects weaning period and intensive care unit stay duration. DISCUSSION: Systemic inflamatory response syndrome is a common phenomenon which occurs especially after conventional coronary bypass operations. Contrary to expectations, systemic inflamatory response does not have significant effect on mortality and neurologic complications. On the other hand, as it prolongs weaning period and intensive care unit stay,special attention should be given to inflamatory response. Prospective randomised studies with large series are adequate for further results.