Afyonkarahisar ili yoğun bakım ünitelerinde çalışan sağlık personelinin tükenmişlik düzeyinin sosyodemografik değişkenlerle ilişkisi
The relationship of sociodemographic variables of healthcare personnel working in Afyonkarahi̇sar intensive care units
  1. Tez No: 663515
  2. Yazar: ÖZGÜR DENİZ YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REMZİYE SIVACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, duygusal tükenme, tükenmişlik düzeyi, sağlık çalışanları, intensive care unit, emotional exhaustion, burnout level, health workers
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Çalışmamızda, Afyonkarahisar ili yoğun bakım ünitelerinde çalışan sağlık personelinin tükenmişlik düzeyinin sosyodemografik değişkenlerle ilişkisinin belirlenmesi ve problemlerin tespit edilerek çözüm önerilerinin ortaya konulmasını amaçladık. Öğretim üyesi, uzman doktor, asistan doktor ve hemşireler dahil kriterleri sağlayan toplam 145 yoğun bakım çalışanına 19 sorudan oluşan sosyodemografik veri formu ve 22 sorudan oluşan Maslach tükenmişlik ölçeğini içeren iki bölümlü anket uygulandı. Anket uygulaması sonucu elde edilen verilerin istatiksel analizi SPSS (Statistical Package fort the Scocial Science Version 20, Chicago, ABD) programı kullanılarak yapıldı. Kriterleri sağlayarak çalışmaya dahil edilen yoğun bakım çalışanlarının Maslach tükenmişlik ölçeği duygusal tükenme puan ortalaması 18,26±7,61, duyarsızlaşma boyutu puan ortalaması 8,42±2,96 olarak, kişisel başarı hissi puan ortalaması ise 10,64±4,15 olarak bulunmuştur. Bu sonuçlar eşliğinde kriterleri sağlayan ve araştırmaya dahil edilen bireylerin, duygusal tükenme ve duyarsızlaşma alt ölçeği ortalama puanlarına göre orta düzeyde tükenmişlik yaşadığı, kişisel başarı hissi alt ölçeğine göre karşılaştırıldığında ise bireylerin düşük düzeyde tükenmişlik yaşadığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our study aimed to determine the burn out level of health care personnel working in Afyonkarahisar intensive care units and therefore propose a solution for this problem. We conducted a two staged survey amongst 145 intensive care workers who met the required criteria, including lecturers, specialist doctors, resident physicians and nurses. We adressed the participants the sociodemography data form consisting of 19 questions and Maslach burnout scale consisting of 22 questions. We used SPSS (Statistical Package fort the Scocial Scienses version 20, Chicago, ABD) for the statistical analysis of the data obtained through survey application. The mean score of the intensive care workers who included in the study by meeting the criterias was found as; for Maslach burnout scale emotional exhaustion 18.26 + 7.61, for depersonalization dimension 8.42 + 2,96, for personal accomplishment awareness average 10.64 + 4.15. According to these results, it was found that the intensive care workers who were included in the study experienced moderate level of burnout according to the mean scores of the emotional exhaustion and depersonalization dimension subscale and low level of burnout according to the personal accomplishment subscale.