Gaziantep'deki özel diyaliz merkezlerindeki hemodiyaliz hastalarının malnutrisyon durumlarının belirlenmesi
Determination of malnutrition status of hemodialysis patients in special dialysis centers in Gaziantep
- Tez No: 663567
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDE ARITICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Beslenme Durumu, Kan Parametreleri, Kronik Böbrek Yetmezliği, Malnütrisyon, Tarama testleri, Nutritional Status, Chronic Renal Failure, Blood Parameters, Malnutrition, Screening Tests
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmanın amacı, Gaziantep ilinde yer alan özel bir diyaliz merkezine hemodiyaliz tedavisi için başvuran hastaların malnütrisyon durumunu saptamaktır. Çalışma Nisan-Mayıs 2020 tarihleri arasında, HD tedavisi gören 19-65 yaş arası 132 (E: 71, K: 61) hemodiyaliz hastası ile yürütülmüştür. Çalışmaya katılan hastaların yaş ortalaması 46,1±11,0 yıldır.Hastaların HD tedavisi öncesi vücut ağırlığı ortalaması 75,1±14,4 kg iken kuru ağırlık ortalaması 72,7±14,3 kg'dır. Erkek hastaların BKİ değeri ortalaması 26,1±3,6 kg/m2 iken, kadınlarda 28,2±5,4 kg/m2'dir (p=0,008). Hastaların %44,7'si hafif şişman, %36,4'ü normal kilolu ve %18,2'si obezdir.NRS-2002 ve SGA ölçeğine göre katılımcıların hiçbirinde malnütrisyon belirlenmemiştir. Sonuç olarak NRS-2002 ve SGA, hastaların malnütrisyon durumlarını belirlemede kullanılabilir ölçeklerdir. KBY tedavisinde bu ölçekler bireylere periyodik olarak uygulanmalı ve sonuca göre tedavi şekillendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the malnutrition status of 132 (M: 71, F: 61) individuals who applied to a private dialysis center in Gaziantep for hemodialysis treatment by using screening tests and to determine the correlation with blood parameters. The study was conducted with the inclusion of individuals aged 19-65 who received HD treatment between April and May 2020. Average age of the individuals participating in the study is 46.1± 11.0 years.While the average body weight of the individuals before HD treatment was 75.1 ± 14.4 kg, their dry weight average was 72.7 ± 14.3 kg. While average BMI of male individuals was 26.1 ± 3.6 kg / m2 ,this value was 28.2 ± 5.4 kg / m2in women (p = 0.008). 44.7% of individuals are slightly obese, 36.4% are with normal weight and 18.2% are obese.None of the participants were malnourished according to the NRS-2002 and SGA scale.In conclusion, NRS-2002 and SGA are scales that can be used to determine the malnutrition status of patients. In the treatment of CRF, these scales should be applied to individuals periodically and treatment should be shaped according to the result.