Septorinoplasti talebiyle başvuran hastaların vücut algısı, yeti yitimi, depresyon ve sosyal fobi açısından değerlendirilmesi
Evaluation of patients WHO APPLY for septorhinoplasty in terms of body perception, disability, depression and social phobia
  1. Tez No: 663626
  2. Yazar: BEYZA GÜLMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Septorinoplasti, Vücut dismorfik bozukluğu, Depresyon, Vücut algısı, Septorhinoplasty, Body dysmorphic disorder, Depression, Body perception
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Estetik operasyonlar, özellikle fasyal estetik cerrahiler, son yıllarda popüler hale gelen uygulamalardır. Bu cerrahinin uygulanabilirliğine karar verilirken anatomik uygunlukla birlikte dikkat edilmesi gereken bir diğer parametre de psikiyatrik uygunluktur. Psikiyatrik uygunluğu tespit etmek adına daha geniş bir değerlendirme yapmak üzere biz bu çalışmada, septorinoplasti operasyonu başvurusunda bulunan kişilerde vücut algısı, yeti yitimi, depresyon ve sosyal fobi durumunun değerlendirilmesini amaçladık. Yöntem: Çalışmaya Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz polikliniğine 2019-2020 tarihleri arasında başvuran hastalar dahil edildi. Septorinoplasti operasyonu uygulanan 50 hasta vaka grubuna dahil edildi. Burunda şekil bozukluğu şikayeti dışında herhangi bir şikayeti olan ve estetik operasyon planlanmayan 50 hasta kontrol grubuna dahil edildi. Sosyodemografik veri formu, Beck Depresyon Ölçeği, Vücut Algısı Ölçeği, Kısa İşlevsellik Değerlendirme Ölçeği ve Liebowitz Sosyal Fobi Belirtileri Ölçeği 'nden oluşan çalışma formu tüm gönüllüler tarafından dolduruldu. Bulgular: Uygulanan ölçekler değerlendirildiğinde vaka ve kontrol grubu arasında vücut algısı, yeti yitimi, depresyon ve sosyal fobi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamadı. Ölçek sonuçlarının yapılan korelasyon analizinde Beck Depresyon Ölçeği ile Vücut Algısı Ölçeği arasında negatif orta düzey korelasyon, Beck Depresyon Ölçeği ile Liebowitz Sosyal Fobi Belirtileri Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği ile Kısa İşlevsellik Değerlendirme Ölçeği arasında pozitif orta düzey korelasyon, Vücut Algısı Ölçeği ile Kısa İşlevsellik Değerlendirme Ölçeği arasında negatif orta düzey korelasyon olduğu görüldü. Sonuç: Septorinoplasti talebiyle KBB polikliniğine başvuran hastalar kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, vücut algısı, yeti yitimi, depresyon ve sosyal fobi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Background and aim: Aesthetic operations, especially facial aesthetic surgeries, are applications that have become popular in recent years. Another parameter that should be considered together with anatomical suitability when deciding on the applicability of this surgery is psychiatric suitability. In order to make a broader assessment to determine psychiatric suitability, we aimed to evaluate the body perception, disability, depression and social phobia in individuals who applied for septorhinoplasty surgery. Methods: Patients who applied to Hatay Mustafa Kemal University Hospital Otorhinolaryngology Outpatient Clinic between 2019-2020 were included in the study. Fifty patients who underwent septorhinoplasty operation were included in the case group. 50 patients with any complaints other than nasal deformity and for whom no aesthetic surgery was planned were included in the control group. The study form consisting of sociodemographic data form, Beck Depression Scale, Body Image Scale, Functioning Assessment Short Test and Liebowitz Social Phobia Symptoms Scale was filled out by all volunteers. Results: When the applied scales were evaluated, no statistically significant relationship was found between the case and control group in terms of body image, disability, depression and social phobia. In the correlation analysis of scale results, it was observed that there was a negative moderate correlation between Beck Depression Scale and Body Image Scale, positive moderate correlation between Beck Depression Scale and Liebowitz Social Phobia Symptoms Scale and Beck Depression Scale and Brief Functioning Rating Scale, negative medium level correlation between Body Image Scale and Functioning Assessment Short Test. Conclusion: When patients who applied to the Otorhinolaryngology outpatient clinic with a request for septorhinoplasty were compared with the control group, it was observed that there was no statistically significant difference in terms of body image, disability, depression and social phobia.