Multivariate analysis of household consumption expenditure patterns: A comparative study based on Iraq household budget data
Hane halkı tüketim harcama kalıplarının çok değişkenli analizi: Irak hane halkı bütçe verileri üzerine karşılaştırmalı bir çalışma
- Tez No: 663653
- Danışmanlar: PROF. DR. CUMA AKBAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Multivariate Analysis, Commodities Expenditure, Demand Estimation, Regression, Budget Share, Socio-Demographic, Household Consumption Behavior, Iraq
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Sosyal refah ve ekonomik kalkınmada hane halklarının harcama dağılımının değerlenmesinin artan önemi, hane halkı tüketiminin ekonomik açıdan analiz edilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu durum, birçok mal tüketiminin sosyo-ekonomik ve demografik modellerinde belirli bir tipoloji sağlayan hane halkı profillerini anlamak açısından önemlidir. Bu tezde üç ana bölgeye ayrılmış Irak'ta, sosyo-ekonomik ve demografik karakteristiklerine göre, hane halklarının tüketim harcama ve davranışları ekonometrik olarak araştırılmıştır Bu amaçla, Irak Hane halkı Sosyal ve Ekonomik Araştırması (IHSES) verilerinden elde edilen ve 6675 haneyi kapsayan veriler kullanılmıştır. Kasım 2013'ün başından Haziran 2014'ün sonuna kadar olan dönemde gerçekleştirilen anket Irak'ın tüm bölgelerini kapsamaktadır. Bu anket çalışması Irak hanelerini ulusal olarak temsil etmek üzere tasarlanmış en güncel verilerden oluşmaktadır. Verilerin analizinde Hackman modeli ve Sansürlü regresyon teknikleri kullanılmıştır. Sonuçlar, hane halklarının sosyo-demografik özelliklerine göre hane halkı tüketim harcamalarının hane halkı reisinin cinsiyeti, yaşı, medeni durumu ve eğitiminden önemli ölçüde etkilendiğini ortaya koymuştur. Hane halklarının tüketim harcamalarında cinsiyetin önemli rolü olduğu, erkek olan hane halkı reislerinin daha fazla harcama yaptıkları saptanmıştır. Hane halkı büyüklüğü, hane halkı reisinin yaşı ve hane halkının ikamet ettiği yerin hane halkı tüketim harcamaları üzerinde güçlü bir olumlu etki yaptığı saptanmıştır. Ayrıca, hane halkı reisinin medeni durumu, çalışma durumu, eğitim durumu ve cinsiyetinin, hane halkı harcama kategorilerinin çoğu üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkileri olduğu görülmüştür. Tahmin edilen gelir esnekliklerinin sonuçları, gelir esnekliğinin ulaştırma için maksimum değere sahip olduğunu göstermektedir (1.817). Dolayısıyla bu, gelir esnekliği birden fazla olması nedeniyle ulaşımın lüks bir tüketim malı olduğu anlamına gelmektedir. Minimum gelir esneklik değeri gıda tüketim mallarında kaydedilmiştir (0.686). Bu, gıda mallarının genel olarak az esnek olduğunu ve dolayısıyla zorunlu mallar kategorisinde yer aldığını göstermektedir. Bu durum, hane halkları tüketim harcamaları için elde edilen Lorenz eğrisi kriterlerinin sonuçlarında da gözlemlenmiştir. Kırsal alanda ikamet eden hane halklarında yapılan mal ve hizmet harcamalarının kentsel alandan daha az olduğu saptanmıştır. Bölgesel gıda tüketim dağılımı açısından, sonuçlar, hane halkının konumuna göre tüketim harcamalarındaki farklılıkları tespit etmek için faydalı bilgiler sağlamaktadır. Sonuçlar tüketim yapısı açısından Irak'ın kuzey bölgesinin Irak'ın orta ve güney bölgelerinden oldukça farklı olduğunu göstermektedir. Irak'ın kuzey bölgesindeki haneler diğer bölgelere göre genel olarak daha fazla tüketim harcamasında bulunmaktadırlar. Buna karşılık tüketim açısından son sırada olan Irak'ın güney bölgelerinin oradaki ekonomik sıkıntılardan dolayı daha az tükettikleri ve son sıralarda yer aldığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The rising importance of valuation the expenditure distribution in social cohesion and economic development necessitates the analysis of household consumption from an economic point of view. This is important to understand household profiles, which provide a certain typology on the socio-economic and demographic patterns of many commodities consumption. This thesis has empirically investigated the multidimensional of household consumption behavior and consumption expenditure with the household commodity groups expenditure according to the socio-economic and demographic characteristics, by location of the head of household (Environment) in all governorates of Iraq, by dividing for three regions. Therefore, the data have been used from Iraqi Household Social and Economic Survey (IHSES), and 6675 households head have been taken. This survey covers the period from the beginning of the November 2013 to the end of June 2014 for all governorates of Iraq. It is the most recent nationally representative household survey, that was designed to be nationally representative of Iraq households. The Hackman model, Ordinary least squares regression and Censored regression techniques were used to analyze the data. The results revealed that the commodity components expenditure by socio-demographic characteristics of the head of household are effected significantly by gender and age of household head more than education, marital status and education. Furthermore, men were most often the household head, there is a significant statistically effect between the household commodity expenditure of head of household according to the gender, with notes the male head of household have a huge role in the commodity spending of each household. The household size, age and location of the household head were all found to exert a strong positive impact on household consumption expenditures. In contrast, the marital status, employment status, educational attainment and gender of the household head were found have statistically significant effects on most of the household expenditure categories. The results of the estimated income elasticities show that the income elasticity had the maximum value for transportation (1.817). Thereby, that's mean the transportation is luxury component because the income elasticity is more than one. Whereas, the minimum value was registered by food (0.686), this indicate that food commodity was highly elastic and most necessarily. This corresponds to the results by the Lorenz curve criteria. The household who levied away from urban area has less proportion of monthly goods and services expenditure. In terms of the regional, the results provide useful information to detect the differences during the location of household, that the northern Iraq has more and differ in mean than the middle and south regions of Iraq, that's meaning the household in north of Iraq consume more on other services sector. Conversely, the south of Iraq at the latest rank on other services expenditure of household, this is due to the inferior and difficult economic situation experienced by household there.