Preoperatif dönemde beta bloker kullanan koroner arter hastalarında postoperatif dönemde atriyal fibrilasyon sıklığı
The effect of preoprative beta blocker drug use on atrial fibrillationin the patients who underwent coronary artery bypass graft surgery
- Tez No: 663654
- Danışmanlar: DOÇ. ÖMER TETİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Atriyal fibrilasyon, ß-blokerler, Koroner baypas, Atrial fibrillation, ß-blockers, Coronary bypass
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Atriyal fibrilasyon (AF) koroner arter baypas greftleme(KABG) sonrası en sık görülen komplikasyondur, genellikle postoperatif ikinci ya da üçüncü günde görülür. Postoperatif AF uzamış hastane kalım süresi ve artmış maliyete sebep olmaktadır. Gereç ve Yöntem: Biz bu çalışmamızda kendi hasta popülasyonumuzdaki preoperatif ß-bloker kullanımının KABG sonrası postoperatif AF üzerine etkisini araştırdık. Bu çalışmada Şubat 2006 ve Temmuz 2009 tarihleri arasında kliniğimizde preoperatif ß bloker kullanan (54) ve kullanmayan (54) olmak üzere KABG uygulanan 108 hasta seçilmiştir. Bulgular: Olgularda cinsiyet, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) varlığı, tip 2 diabetes mellilitus (DM) varlığı, hipertansiyon varlığı, sigara kullanım öyküsü, miyokard enfarktüsü öyküsü, ortalama ejeksiyon fraksiyonu, kros-klemp ve kardiyopulmoner baypas süreleri AF için risk faktörü olmaları açısından değerlendirildi. Ancak bu faktörler yapılan istatistiksel analizler sonucunda AF için risk faktörü olarak bulunmadı. Olguların preoperatif dönemde hiperlipidemi varlığı incelendiğinde hiperlipidemisi bulunan hastalarda postoperatif dönemde AF rölatif olarak yüksekti. Ayrıca her iki grupta da AF görülen hastaların yaşı AF görülmeyen hastalardan yüksekti. ß bloker kullanan grupta AF insidansı rölatif olarak daha azdı. Sonuç: Preoperatif ß-bloker kullanımı KABG yapılan hastalarda postoperatif AF insidansında anlamlı azalma sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Atrial fibrillation (AF) is the most common complication of coronary artery by-pass grafting(CABG), usually occurring on the second or third post-operative day. Postoperative AF is associated with prolonged hospital stay and increased costs. Material and Method: In this study we aimed to quantify the effect of preoperative ß-blockade on AF postoperatively in our own patient population who underwent CABG. For this study 108 patients who underwent CABG surgery between February 2006-July 2009 in our clinic have been collected in two groups, 54 patients had been adminstered ß-blocker drug therapy preoperatively and 54 patients had not. Results: Gender, chronic obstructive lung disease, type 2 diabetes mellitus (DM), hypertension, history of smoking, history of myocardial infarction, mean ejection fraction, cross-clamp time and cardiopulmonary bypass time were evaluated in terms of risk factors for AF. But after statistycal analysis these factors seemed not to be risk factors for AF. When we examined preoperative hyperlipidemia postoperative AF was relatively higher in the patients who had hyperlipidemia. Also AF had a higher incidence among the older patients in both groups. In the group of patients who were adminstered ß blocker therapy preoperatively, the AF incidence was relatively lower. Conclusion: Preoperative ß blocker therapy significantly reduces the incidence of postoperative AF in patients undergoing CABG.