Sıkıştırılmış saman balyalarıyla oluşturulan modüllerden inşa edilen konutların incelenmesi
  1. Tez No: 663681
  2. Yazar: ANIL DUMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLDEM AYTAR SEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Balya, Balya ev, Sıkıştırılmış Balya, Sıkıştırılmış Balya Ev, Saman, Bale, Bale house, Compressed bale, Compressed Bale Construction, straw
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmada incelenen yapı inşa metodunun ana malzemesi olan samanın yapı inşasında tarih boyunca nasıl, hangi biçimlerde, nerelerde, hangi dilimlerde kullanıldığı irdelenmiş, samanın tarihsel süreç içerisinde yapım sistemlerine dahil olması ve nasıl bir yol izlendiğinin genel haritası çıkarılmıştır. Çalışmada samanın, yapı inşa edilirken hangi metotlarda kurgulandığını örnekleriyle birlikte analizi sunulmuştur. Metotların nasıl ve hangi sistemle yapıldığı incelenmiş olup metotlar arasındaki farklılıklara değinilmiştir. Nasıl üretildikleri, inşa edilirken izlenilen yollara bakılmıştır. Kullanılan yöntemlerdeki dikkat edilmesi gereken unsurlara değinilmiştir. Sıkıştırılmış saman balya modüllerinin oluşumundaki üretim süreci başından sonuna incelenmiştir. Süreç içerisinde kullanılan teknik ve malzemeler sıralanmış olup sıkıştırma yöntemi açıklanmıştır. Türk Patent ve Marka Kurumu'ndan patenti alınmış yöntemin tarafımdan yapılan çizimleri ve modülün üretilmiş biçimi gösterilmiştir. Modüllerin teknik özellikler kapsamında ısı geçirgenliği katsayıları, karşılaştırmalı analizler, yanma dayanım testleri, ölçüler, malzemelerin cinsi ortaya koyulmuştur. Modüllerden inşa edilecek yapıların farklı temellerle olan birleşimleri analiz edilip, uygulamaları görsellerle desteklenerek sunulmuştur. Modüllerle duvarın nasıl oluşturulduğu, oluşturulurken kullanılan yöntem ve malzemeler açıklanmıştır. Duvarlar inşa edildikten sonra çatının nasıl oluşturulacağı, nelere dikkat edileceği, malzemelere değinilmiştir. İç ve dış mekân olmak üzere kaplamaların çeşitleri ve uygulanış biçimleri görsellerle desteklenmiştir. İnşa edilen yapıların iç mekanlarına genel olarak göz atılmıştır.
Özet (Çeviri)
How, in what forms, where and in which slices straw, which is the main element of the examined building production method, was used in building construction throughout history was examined. The general map of how straw was followed in the historical process was drawn. The building methods was constructed made by straw was analyzed together with examples. How and with which system the methods are made has been examined and the differences between the methods are mentioned. How they were produced and the ways followed while they were built were looked at. The factors that should be considered in the methods used are mentioned. The manufacturing process of compressed straw bale modules has been studied from start to finish. The techniques and materials used in the process are listed and the compression method is explained. The method drawn by me patented by the Turkish Patent Institute and the produced form of the module are shown. Within the technical specifications of the modules, heat permeability coefficients, comparative analysis, fire resistance tests, measurements, and the type of materials have been revealed. The buildings' constructed from the modules with different foundations types were analyzed and their applications were presented by supporting them with visuals. How the wall was created with the modules, the methods and materials used in its creation were explained. After the walls are built, how to create the roof, what to pay attention to, and the materials are mentioned. The types and application methods of the coatings, both indoor and outdoor, are supported by visuals. The interior spaces of the buildings built have been taken into consideration in general.