Yiyecek ve içecek işletmelerinin halkla ilişkiler faaliyetleri üzerine bir araştırma: Sakarya örneği
A study on public relations activities of food and beverage enterprises: Sakarya case
  1. Tez No: 584653
  2. Yazar: RAHMAN KAYMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LÜTFİ MUSTAFA ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Turizm, İşletme, Public Relations, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla ilişkiler, Yiyecek ve İçecek İşletmeleri, Reklam, İmaj, Tanıtım
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
İşletmelerin başarısında çok önemli bir fonksiyon olan halkla ilişkilerin önemi artık bütün dünyada ve ülkemizde yadsınamaz düzeydedir. Fakat ne yazık ki hala yiyecek içecek işletmeleri açısından halkla ilişkilerin önemi ve halkla ilişkiler personelinin sahip olması gereken özellikler yeterince bilinmemektedir. Hatta bu konuda önemli ölçüde bir terim karmaşası olduğu yapılan çalışmayla daha da net görülmüştür. Müşteri ilişkilerini, misafir ilişkileriyle aynı anlamda kullandıkları gibi bütün bu faaliyetleri halkla ilişkiler sanan kişilerin ve yöneticilerin çoğunluğu dikkat çekicidir. Günümüzün ekonomik koşulları ve küreselleşmenin etkileri, halkla ilişkiler faaliyetlerini zorunlu hale getirmiştir. İşletmelerin tanıtım ve reklam faaliyetlerini profesyonel yolla gerçekleştirmeleri hem imajına hem de işletmenin tanıtımına katkı sağlayacaktır. Çalışmada halkla ilişkiler faaliyetlerinin önemi üzerinde durulmuş, yiyecek ve içecek işletmelerinin halkla ilişkiler faaliyetlerine verdiği önem irdelenmiştir. Bu kapsamda Sakarya ilinde faaliyet gösteren yiyecek içecek işletmelerinden 12 tanesinin örnekleme dahil edildiği nitel bir araştırma yapılmıştır. Yarı yapılandırılmış mülakat tekniği ile toplanan veriler betimsel analiz yöntemi ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, örneklem içinde yer alan işletmelerin halkla ilişkiler faaliyetlerine tam anlamı ile önem vermedikleri, halka ilişkiler faaliyetlerini yürütmek için özel bir çaba harcamadıkları ve bu faaliyetleri diğer faaliyetlerin arasında yürütme gayreti gösterdikleri görülmüştür. Halkla ilişkiler birimi kurmak ve uzman kişilerden destek almaktan ziyade müşteri karşılama biriminin faaliyetleri arasına sıkıştırılmış bir halkla ilişkiler faaliyeti söz konusudur. Bu tür faaliyetlerin gider olarak görüldüğü de araştırmanın diğer bir sonucu olmuştur.
Özet (Çeviri)
The importance of public relations, which is a very important function in the success of enterprises, is now undeniable in the whole world and in our country. Unfortunately, however, the importance of public relations in terms of food and beverage companies and the characteristics of public relations personnel are not known enough. In fact, a significant level of complexity of this work has been seen with the study. As they use customer relations in the same sense as guest relations, the majority of people and managers who think all these activities in public relations are remarkable. The economic conditions of today and the effects of globalization have made public relations activities mandatory. The realization of promotional and advertising activities of enterprises will contribute to both the image and the promotion of the business. In this study, the importance of public relations activities and the importance of food and beverage companies in public relations activities were examined. In this study, the importance of public relations activities are emphasized and the importance of food and beverage companies in public relations activities is examined. In this context, a qualitative research was conducted in which 12 of the food and beverage enterprises operating in the province of Sakarya were included. The data collected by semi-structured interview technique were evaluated with descriptive analysis method. As a result of the research, it was seen that the enterprises in the sample did not give importance to public relations activities in a full sense, did not make any special efforts to carry out public relations activities and they tried to carry out these activities among other activities. Rather than establishing a public relations unit and getting support from experts, there is a public relations activity squeezed into the activities of the customer reception unit. Another result of this research is that such activities are seen as expense. Keywords : Public Relations, Food and Beverage Business, Advertising, Image, Presentatio.