The effectiveness of instructional multimedia integrated with audio playback rate control tool on eighth grade students' achievements and attitudes
Ses dosyalarının çalma hızını ayarlama aracı eklenmiş çokluortam öğrenme yazılımının sekizinci sınıf öğrencilerinin başarı ve tutumlarına etkisi
- Tez No: 143123
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAHİDE YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Ses Dosyalarının Çalma Hızını Kontrol Etme Aracı, Bilgisayar Destekli Öğretim, Öğretim Teknolojisi, Çokluortam'da Öğrenme, Zamansal Olarak Sıkıştırılmış Ses Dosyası, Audio Playback Rate-Control Tool, Computer Assisted Instruction, Instructional Technology, Multimedia Learning, Time-Compressed Audio
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma ses dosyalarının çalma hızını ayarlama aracı eklenmiş öğrenme amaçlı çoklu ortam yazılımının sekizinci sınıf öğrencilerinin başarı ve tutumlarmı nasıl etkilediğini araştırmaktadır. Bu çalışmada kullanılan ses dosyalarının çalma hızım ayarlama aracı orjinal ses dosyasının kayıt edildiği hızdan ses kalitesinde bir kayıp olmadan daha yavaş ya da daha hızlı dinlenebilmesine olanak tammaktadır. Bu çalışmada aynı zamanda öğrencilerin çoklu ortamdaki ses dosyalarının çalma hızını ayarlama aracım kullanma eğilimleri ve öğrencilerin ses dosyalarının çalma hızım ayarlama aracı eklenmiş çoklu ortam ile ilgili görüş ve önerileri incelenmiştir. Bu çalışmada ön test-son test kontrol ve deney grupları yan deneysel deseni kullanılmıştır. Veriler Ankara'da bulunan Özel Bilim İlköğretim Okulu'nda öğrenim gören 26 'sı kız, 22 'si erkek, toplam 48 öğrenciden elde edilmiş ve kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi kullamlmıştır. Bu araştırmada kullanılmak üzere sekizinci sınıf Fen Bilgisi dersi Basit Makineler ünitesini içeren iki farklı (ses dosyalarının çalma hızım ayarlama aracı eklenmiş ve eklenmemiş) öğretim yazılımı geliştirilmiştir. Deneysel grup öğretim yazılımının ses dosyalarının çalma hızını ayarlama aracı eklenmiş uyarlamasını, kontrol grupta eklenmemiş uyarlamasını kullanmıştır. Araştırmanın bulguları her iki gruptaki öğrencilerin başarılarım anlamlı olarak artırdıklarım göstermiştir. Bununla birlikte deneysel ve kontrol grupların basan ve tutumları arasında istatistisel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bilgisayar günlük kütüklerinden ve görüşmelerden elde edilen bulgular öğrencilerin ses dosyalarının çalma hızım ayarlama aracım kullandıklarım ve beğendiklerim göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigated how the use of instructional multimedia integrated with audio playback rate-control tool affects the eighth grade students' achievement and attitudes. The audio playback rate-control tool used in this study allows audio to be listened in less time or more time than it was originally recorded, with no loss of voice quality or intelligibility. The study also examined students' tendencies in using audio playback rate-control tool used in the instructional software, and explored the opinions of the students toward the instructional software that is supported by audio playback rate-control tool. A quasi-experimental pretest-posttest nonequivalent control group design was used in this study. The study used data from 48 (26 female, 22 male) students of two eight-grade classes of Private Bilim Elementary School in Ankara. In this study, convenient sampling method was used. For the purpose of the present study two versions of instructional software (with andwithout audio playback rate-control tool) on Simple Machines subject for the eight- grade Science course were developed. Experimental group used the instructional software with the audio playback rate-control tool, and control group used the instructional software without the audio playback rate-control tool. The results of the study indicated that the treatment in both groups improved their achievement scores significantly. However, the results indicated that there is no statistically significant difference between the experimental and the control groups' achievements and attitudes in pre and posttests. The analysis of computer logs and interview results indicated that students used and liked the audio playback rate- control tool.