Effect on ganoderma lucidum (red reishi mushroom) extract on carbon tetrachloride-induced liver damage and cyclooxygenase-2 (COX-2) immunoreactivity
Ganoderma lucıdum (kırmızı reıshı mantarı) ekstraktının karbon tetraklorür (CCI4) ile indüklenen karaciğer hasarına ve siklooksijenaz-2 (COX-2) immunoreaktivitesi üzerine etkisi
  1. Tez No: 663692
  2. Yazar: HALİME CANGÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN NUR, DOÇ. DR. HACİ AHMET DEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Histoloji ve Embriyoloji, Patoloji, Biochemistry, Histology and Embryology, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Ganoderma Lucidum, Karbon Tetraklorür, Siklooksijenaz-2, İmmunoreaktivite, Total Oksidan/Antioksidan Kapasite, Ganoderma Lucidum, Carbon Tetrachloride, Cyclooxygenase-2, Immunoreactivity, Total Oxidant/Antioxidant Capacity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Bilimi ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Karbon tetraklorür (CCI4) genel toksik etkiye sahip bir bileşiktir. Deri, solunum ve gastrointestinal sistem tarafından emilir. Çalışmamızda yetişkin dönemdeki sıçanlara karbon tetraklorür ve ganoderma lucidum uygulaması yapılarak siklooksijenaz-2 (COX-2)'nin immunohistokimyasal lokalizasyonu incelendi. Çalışmada 8-10 haftalık 32 adet yetişkin Spraque-Dawley ırkı erkek sıçan kullanıldı. Sıçanlar; konrol-sham, CCI4, Ganoderma lucidum (GL), CCI4+GL olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Deneysel uygulamalar sonucunda kontrol ve GL grubunda karaciğer dokusu normal, CCI4'ün ise çeşitli histoptolojik lezyonlar oluşturduğu gözlendi. GL verilen grupta ise lezyon şiddet ve yoğunluğunda azalmalar tespit edildi. COX-2 immunoreaktivitesi; sentral venadan kierman aralığına kadar olan bölgede hepatosit sitoplazmasında daha yaygın olarak saptanırken, hepatosit nükleusunda sporadik olarak tespit edildi. Biyokimyasal parametre olarak ise Total antioksidan seviye (TAS), Total oksidan seviye (TOS), Aspartat aminotransferaz (AST) ve Alanin aminotransferaz (ALT) düzeyleri değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
Carbon tetrachloride (CCI4) is a compound with a general toxic effect. Respiration involves absorption by the skin and gastrointestinal tract. In the present study, immunohistochemical localisation of cyclooxygenase-2 (COX-2) was investigated in adult rats that were administered carbon tetrachloride and ganoderma lucidum. In the study, 32 adult Spraque-Dawley male rats aged 8-10 weeks were used. The rats were divided into 4 groups; control-sham, CCI4, Ganoderma lucidum (GL) and CCI4+GL. As a result of the experimental applications, it was observed that liver tissue was normal in the control and GL groups, while CCI4 caused various histoptological lesions. COX-2 immunoreactivity; while it was more common in the hepatocyte cytoplasm in the region from the sentral vena to the kierman range, it was detected sporadically in the hepatocyte nucleus. Total antioxidant level (TAS), Total oxidant level (TOS), Aspartate aminotransferase (AST) and Alanine aminotransferase (ALT) levels were evaluated as biochemical parameters.