İdari yargıda temyiz
Appeal in administrative jurisdiction
  1. Tez No: 663714
  2. Yazar: ALİ CAN TURGUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SURURİ AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: kanun yolu, temyiz, istinaf, idari yargı, Danıştay, the legal remedy, appeal, appellate, administrative jurisdiction, Council of State
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Adil yargılanma hakkı ve hak arama hürriyetinin bir uzantısı olarak kabul edilen kanun yolu, yargı yerleri tarafından verilen ve hukuk kurallarına aykırı olduğu düşünülen nihai kararların bir üst yargı yeri tarafından yeniden incelenmesine imkân sağlar. 18 Haziran 2014 tarih ve 6545 sayılı Kanun ile beraber İYUK 'ta“kararlara karşı başvuru yolları”başlığında önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu Kanunla beraber iki dereceli olan idari yargı sistemi istinaf kanun yolunun kabulü ile üç dereceli sisteme geçiş yapmıştır. Buna göre idare ve vergi mahkemelerinin kararlarına karşı başvurulabilen genel kanun yolu istinaftır. Temyiz ise, ilk derece mahkemeleri ile istinaf mahkemesi tarafından verilen nihai kararların temyiz makamınca hukuka uygunluğunun denetlendiği kanun yoludur.“İdari Yargıda Temyiz”adlı çalışmamızda idari yargılama hukukunda önemli bir yer tutan temyiz kanun yolu incelenecektir. Bu çalışmada genel olarak kanun yolu kavramı, temyiz kanun yolu, temyiz sebepleri ve analizleri, temyiz incelemesi, temyiz incelemesi sonucu verilen kararlar, Danıştay kararları ile İYUK 'ta yapılan değişiklikler ile beraber kaleme alınacaktır.
Özet (Çeviri)
The right to a fair trial and the legal remedy accepted as an extension of the freedom to seek rights allow the final decisions taken by jurisdictions and considered to be against the rules of law to be re-examined by a higher court. With the Law numbered 6545 of June 18, 2014, important changes were made in Administrative Jurisdiction Procedures Law (AJPL) under the title of“remedies against decisions”. With this Law, the two-level administrative justice system has switched to a three-level system with the adoption of the appeal legal remedy. Accordingly, the general legal remedy that can be applied against the decisions of administrative and tax courts is appellate. On the other hand, appeal is a legal remedy in which the lawfulness of the final decisions made by the courts of first instance and the appellate court is inspected by the appeal authority. In our study called“Appeal in Administrative Jurisdiction”, the appeal remedy, which has an important place in administrative jurisdiction law, will be examined. In this study, the concept of legal remedy in general, appeal remedy, reasons and analysis of appeal, appeal review, decisions made as a result of appeal review, decisions of the Council of State and changes in AJPL will be examined.